Milanović: "Vjerujem kako je EU velika šansa za uspjeh i da smo spremni za članstvo"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_vjerujem_kako_je_eu_velika_sansa_za_uspjeh_i_da_smo_spremni_za_clanstvo.jpg

Nakon izvanredne sjednice Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle predstavio Izvješće o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU, predsjednik Vlade Zoran Milanović i povjerenik Štefan Füle održali su konferenciju za medije.

Predsjednik Vlade tom je prigodom ponovno zahvalio i Europskoj komisiji i povjereniku Füleu, ali, prije svega, svima onima koju su u Hrvatskoj, što kao političari, što kao državni službenici, radili na poslu pripreme Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. „Kroz taj proces izgradili smo institucionalni kapacitet i uvjeren sam da se suvereno možemo nositi s izazovima koje, pred jednu malu naciju, stavlja europska integracija i globalizacija“, rekao je premijer Milanović. Izrazio je i uvjerenje da Europska unija daje ogromnu šansu Hrvatskoj.

Povjerenik Europske unije Štefan Füle, ističući da je Izvješće pozitivno, sažeo ga je u četiri točke. Hrvatska općenito ispunjava sve zahtjeve koji proizlaze iz pregovora za članstvo u Europskoj uniji u svim poglavljima. Također, Hrvatska je dokazala svoju sposobnost da ispuni sve druge obveze prije samog pristupanja. Zatim, Hrvatska je ispunila deset prioritetnih mjera, navedenih u prijašnjem Izvješću od listopada prošle godine. Povjerenik Füle istaknuo je da je Europska komisija uvjerena da će Hrvatska biti spremna za članstvo 1. srpnja 2013. godine. Čestitao je svima koji su sudjelovali u ovom dugom i opsežnom procesu. Povjerenik Füle rekao je da je članstvo u Europskoj uniji dodatni poticaj za nastavak provođenja reformi. „Hrvatska mora nastaviti strukturne reforme, ne samo zbog budućeg članstva u eurozoni, već i zbog jačanja konkurentnosti svoje ekonomije“. Naglasio je i da Hrvatska u Europsku uniju ulazi bolje pripremljena od nekih ranijih zemalja članica, te da je uspješna priča politike proširenja Europske unije. „Hrvatska je dobar primjer za ostatak regije, koja se približava Europskoj uniji“, rekao je.



Pisane vijesti