Milijun kuna jednokratne pomoći za stradale od poplava u Međimurju

S milijun kuna jednokratne pomoći Vlada je danas na sjednici u Čakovcu odlučila pomoći stradalima u nedavnoj poplavi u Međimurskoj županiji.

S milijun kuna jednokratne pomoći Vlada je danas na sjednici u Čakovcu odlučila pomoći stradalima u nedavnoj poplavi u Međimurskoj županiji.
Kako bi se čim prije počeo graditi nasip za obranu od poplave u mjestu Križovec, Vlada se suglasila da Hrvatske vode izravnom pogodbom, dakle bez javnog natječaja, ugovore izgradnju nasipa uz rijeku Muru u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna.
Ukupni troškovi izgradnje nasipa koji je nešto duži od jednog kilometra procjenjuju se, pak, na desetak milijuna kuna.
Na svojoj stotoj sjednici, a dvanaestoj izvan Zagreba, Sanaderova je Vlada poduprla niz projekata važnih za Čakovec i Međimursku županiju.
Punu je potporu dala inicijativi da se na jedinom zračnom pristaništu u Međimurju, sada većinom orijentiranom samo na športsko letenje, stvore uvjeti za prihvat svih vrsta zrakoplova. Vlada je županiji preporučila da odredi tvrtku koja će nositi razvoj pristaništa, obećavši toj tvrtki, nakon što predstavi program, potrebnu stručnu i financijsku pomoć.
Županiju je obvezala da donese prostorni plan za gradnju poduzetničke zone na izlazu autoceste Čakovec, svjesna da bi i to moglo pomoći daljnjem rastu broja od 23 tisuće zaposlenih.


Stopa nezaposlenosti u Međimurskoj je županiji manja nego u državi i iznosi 16,1 posto.
Za 15-ak dana službeno bi se u promet trebala pustiti čakovečka zaobilaznica, izgradnja mosta preko Mure u visokoj je fazi, neki su od infrastrukturnih projekata na kojima se radi. Vlada je izrazila spremnost sufinancirati nabavu opreme za županijsku bolnicu Čakovec, pa će u tri godine osigurati devet od potrebnih 18 milijuna kuna.
Veliko zanimanje pokazala je za projekte u školstvu, što je potvrđeno i današnjim otvaranjem Gospodarske škole.
Međimurska županija svoj razvoj želi temeljiti na znanju, istaknuo je župan Josip Posavec upozorivši da u pogledu visokoobrazovanih ta županija zaostaje za državnim prosjekom.




Pisane vijesti