Milošević obišao u potresu oštećeno romsko naselje Capraške poljane

Oko 120 objekata romskog naselja Capraške poljane kod Siska, u kojem živi 700-tinjak stanovnika, u razornom potresu pretrpjelo je veliku štetu, a u nedjelju je naselje posjetio potpredsjednik Vlade RH, zamjenik ravnatelja Stožera civilne zaštite za obnovu Boris Milošević.

Milošević: Nitko na potresom stradalom području nije zaboravljen 

Nakon što je obišao naselje, potpredsjednik Vlade RH  Milošević izjavio je da je posjetom poslana poruka da nitko na potresom stradalom području nije zaboravljen.

"Obići ćemo sve stradalnike, i svi koji na to imaju pravo, dobit će pomoć kakva im treba. Ljudi su s razlogom nestrpljivi, jer statičari još nisu stigli obići cijelo naselje i nisu napravili procjene statike, pa ih molimo za razumijevanje, jer su razmjeri šteta golemi i statičari ne mogu stići sve učiniti", naglasio je Milošević.

Statičari rade koliko mogu, ali je veliki broj prijava na velikom, često i nedostupnom području

Za boravka u Capraškim poljanama, Boris Milošević se osvrnuo i na aktualno stanje na stradalom području Sisačko-moslavačke županije.

Rekao je kako je trenutačno prijavljeno oko 46.000 oštećenih objekata, od čega je procijenjeno 21.000 ili 45 posto.

"Statičari rade koliko mogu, ali je veliki broj prijava na velikom, često i nedostupnom području, sela su raštrkana, putevi su teško prohodni. Zbog velikih razmjera oštećenja teško je raditi. Jučer je postavljeno 46 kontejnera, a ukupni broj zahtjeva od lokalnih stožera premašuje broj 2360. Te zahtjeve filtriramo, jer se neki preklapaju, ili su od osoba sa zelenom naljepnicom. Prioritetno je i opravdano nekih 777 zahtjeva, što ćemo tijekom idućeg tjedna zadovoljiti u potpunosti. Još 56 posto prijavljenih i oštećenih objekata nije pregledano, među kojima su i stambeni i gospodarski objekti, garaže i drugi", istaknuo je Milošević.

Dodao je da su jučer podijelili oko 8400 obroka za građane i operativne snage.

"Jučer su samo vatrogasci obavili oko 500 novih intervencija, mnogo je posla, puno se radi jednako radnim danom i vikendom. Podatak je HEP-a da su dosad priključili 650 privremenih stambenih jedinica, što mobilnih kućica što kontejnera na elektroenergetsku mrežu", rekao je.

Također, dodao je Milošević, preko Ministarstva poljoprivrede organiziran je otkup stoke u dva naselja, za sve one koji su odlučili prodati stoku, kako bi vlasnici dobili poštenu otkupnu cijenu i kako bi na taj način prevenirali moguće nakupce koji bi tako iskoristili ljude u nevolji.

U naselje stigla tri kontejnera i pet kamp kućica
 
Potpredsjedniku Vlade je na dolasku zahvalio Veljko Kajtazi, izrazivši uvjerenje da on jedini obilazi romska naselja.

"Ja sam 11 godina u Saboru i dobro pratim stanje u 60 romskih naselja. Da nema gospodina Miloševića, bojim se da nas nitko drugi iz državnog vrha ne bi obišao. Ovom prilikom molim da se romska naselje ne zaobilaze jer smo već na izmaku snaga. Ovdje je mnogo romske djece i moramo im osigurati minimalne uvjete života. Također nam je potrebna i psihološka pomoć. Ujedno molim da se pažnja posveti obnovi naselja, za što nam treba građevinski materijal, kako bi i sami mogli obnavljati svoje kuće", izjavio je Kajtazi.

Zajedno s potpredsjednikom Miloševićem romsko naselje u Capraškim poljanama obišli su i čelnici grada Siska i saborski  zastupnik iz redova romske manjine Veljko Kajtazi.

U razgovoru Romi su izrazili uvjerenje kako su oni zaboravljeni i da do njih pomoć stiže vrlo sporo.

"Svjesni smo da mi predstavljamo pola kapi u moru problema nastalih potresom, ali dosad nam je pomogao samo grad Sisak. Naše su kuće od lošeg materijala i mnogo ih je uništeno. Mnogo nam znači kada vidimo da se netko za nas ipak zanima. Najveći nam je problem što nas još nisu obišli statičari", rekao je Stanoje Nikolić, predsjednik Županijskog vijeća romske nacionalne manjine.

Ipak, u naselje su upravo stigla prva tri kontejnera i pet kamp kućica.

Izvor: Vlada  / Hina

Pisane vijesti | Boris Milošević