Milošević za Dnevnik HTV-a o obnovi: Učinili smo sve da stradalnici mogu birati

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević od prvih je dana izravno uključen u donošenje odluka vezanih za otklanjanje posljedica katastrofalnog potresa na Banovini. O tome, ali i drugim aktualnim temama govorio je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Predstavljen je plan izgradnje obiteljskih kuća i višestambenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na pitanje koliko bi ljudi tim projektom napokon trebalo dobiti trajni krov nad glavom, potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je kako je danas veliki dan što se tiče obnove na Banovini.

„Predstavljen je projekt zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Danas je pokrenuta javna nabava i do kraja godine planira se pokrenuti nabava za 165 obiteljskih kuća, a trajala bi pet tjedana. Nakon toga će biti potpisan ugovor s izvođačem i krenuli bi radovi. Što se tiče višestambenih zgrada do kraja godine će biti raspisan natječaj za 4 zgrade s oko 150 stanova, a negdje u ožujku bi krenula i izgradnja zgrada“, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Milošević.

„To je samo početak, ono što je važno da smo danas predstavili kuće i da će stradalnici  potresa moći birati između više modela, između urbane obiteljske kuće ili tradicionalne kao i između 6 načina gradnje. Ovisno o načinu gradnje kako budu izabrali prema svojim preferencijama i obiteljskim potrebama toliko će i trajati gradnja. Ako bude montažna, modularna gradnja trajat će kraće, a ako bude klasična zidana gradnja trajat će duže. Ono što je važno je da smo učinili sve da građani mogu birati prema svojim potrebama, obiteljskim prilikama, konfiguraciji terena i naseljima gdje žive“, kazao je.

Predviđena je mogućnost smještaja u Termama Topusko za one koji se odluče na to

Komentirajući činjenicu da dolazi zima i kako mnogi građani na tom području još uvijek nemaju odgovarajući smještaj, Milošević je rekao kako veliki broj građana na potresom pogođenom području u mobilnim stambenim jedinicama.

„Skoro 5000 građana se nalazi u mobilnim stambenim jedinicama, imamo 14 kontejnerskih naselja gdje je smješteno 536 osoba. Svakodnevno dobivamo pozive u operativni centar Civilne zaštite gdje građani traže hitne popravke priključke na struju, vodu, kanalizaciju. Svaki dan se to operativno radi i nastoji se pomoći“, rekao je.

Na pitanje hoće li se moći svima osigurati da zimu dočekaju u bezbrižnim uvjetima, Milošević je rekao kako ono što može garantirati je da će se tijekom cijele zime imati službe koje će voditi brigu o tome, da servisiraju njihove mobilne stambene jedinice, da dopremaju sve ono što je potrebno, od grijalica, vode, hrane.

„Isto tako, predviđena je mogućnost smještaja u Termama Topusko za one koji se odluče na to. Imamo i mogućnost, javni poziv traje do kraja godine, da svi oni koji to žele, a imamo preko 1000 osoba  koje su iskoristile tu mogućnost, da uzmu privatni smještaj koji će im biti sufinanciran od strane države. Dogovor je kad taj javni poziv istekne da se on produži, da bude trajna opcija za sve oni koji žele sebi pronaći privatni smještaj u kući ili stanu koji će država plaćati“, objasnio je Milošević.

Sramotne izjave Milanovića o obitelji Zec

Od ubojstva obitelji Zec prošlo je 30 godina. Mnogo je reakcija na jučerašnju izjavu predsjednika Milanovića. Upitan kako ju je on doživio Milošević je rekao kako je jučer bila 30. obljetnica jednog groznog, strašnog zločina.

„On je strašan i specifičan po tome što se dogodio u Zagrebu, daleko od ratišta, što su ga počinili pripadnici pričuvnog sastava policije, dakle državnih institucija, što je ubijena djevojčica i što smo imali sudski postupak koji je nažalost rezultirao oslobađajućom presudom za počinitelje unatoč svim dokazima i priznanju i umjesto da govorimo o dostojnom komemoriranju, umjesto da govorimo kako da ispravimo te nepravde, da zaliječimo rane u ovom društvu kojih ima, koje su otvorene i koje bole, mi imamo situaciju da jučer i danas komentiramo grozne izjave, sramotne izjave, i to koga, predsjednika Republike“, rekao je Milošević.

„To je za mene jedna mučna situacija da moram uopće govoriti o tome. Smrt djevojčice svodi se na procjenu štete, kao da se radi o automobilu koji je stradao u nesreći, a ne o životu jedne djevojčice. Poruka predsjednika Republike trebala bi biti trebamo dostojanstveno komemorirati, trebamo obilježiti da se takvo nešto nikad ne ponovi, niti jednom djetetu“, istaknuo je.

„Podsjetio bih sve one koji jučer nisu bili na komemoraciji ili nisu pažljivo pratili komemoraciju da je osim imena Aleksandre Zec pročitano nekoliko imena djece, hrvatske i srpske nacionalnosti koje su stradale u ratu“, dodao je.
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti