Ministar Arsen Bauk za Slobodnu Dalmaciju: Od dvojezičnosti ne odustajemo

PIŠE MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Nakon uklanjanja policajaca koji su štitili dvojezične ploče u Vukovaru, one ponovno polako padaju, jedna po jedna.

Smatrate li da je time izigran dogovor premijera i predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara?

- Ploče su postavljene zakonito i nenasilno, ako se nezakonito i nasilno skinu,mi ćemo ih na njihova mjesta ponovno vratiti zakonito i nenasilno.

Dakle, unatoč protivljenju dijela Vukovaraca, Vlada neće popustiti?

- Vlada provodi zakon. Ako Sabor promijeni zakon, mi ćemo provoditi zakon koji tada bude na snazi.

Je li ponavljanje popisa stanovništva u Vukovaru opcija koja bi mogla smiriti strasti?

- Popis stanovništva provodi Državni zavod za statistiku. Ako netko ima ideju kako da ta institucija poboljša svoje statističke aktivnosti i podigne kvalitetu svojih istraživanja, trebao bi ih o tome obavijestiti.

Sljedeći popis je 2021. godine. Što mislite o tvrdnjama ustavnopravnih stručnjaka da je odluka o referendumu o braku, ovako kako ju je formulirala parlamentarna većina, protuustavna?

- Ništa. Da sam zastupnik, rekao bih da je referendum besmislen.

Zašto?

- Već sada u Obiteljskom zakonu postoji formulacija da je brak zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca. U tijeku je postupak donošenja novog obiteljskog zakona i tu formulaciju nitko ne namjerava mijenjati. Ako na referendumu većina glasa ZA, brak će ostati zajednica žene i muškarca. Ako na referendumu većina bude PROTIV, brak će ostati zajednica žene i muškarca. Ako referenduma ne bude, brak će opet ostati zajednica žene i muškarca. Ako se odredba automatski ugradi u Ustav, brak će biti zajednica žene i muškarca, a ako se i ne ugradi automatski, opet će biti isto. I zato je ovaj referendum besmislen.

Zašto se toliko čeka sa zakonom o referendumu? On je mogao razriješiti dosta dilema koje postoje oko referenduma o braku...

- Ovdje nije problem u zakonu, nego u ustavnim odredbama.

Zbog čega?

- Kod posljednje promjene Ustava iz 2010. nije se dovoljno pazilo i ostale su dvije vrlo sporne odredbe - da se referendum može raspisati o bilo čemu i da je dovoljno da iziđe jedan birač.

Ustavni zakon o izmjenama Ustava iz 2010. naložio je Vladi da u roku od šest mjeseci donese zakon o referendumu. To nije učinila ni HDZ-ova ni sada SDP-ova vlada...

- To nema veze s ovim slučajem.

Ako je to pitanje Ustava, zašto onda SDP sada ne predlaže da se pitanje referenduma precizno regulira?

- U ustavnim promjenama sudjeluju i stranke vladajuće koalicije, ali da bi do promjena došlo, mora sudjelovati i dio oporbe. Volio bih da se to pitanje bolje regulira, a je li to moguće ne ovisi samo o nama.

Mogli ste pravila za referendum promijeniti prije godinu dana, kada je laburist Dragutin Lesar upozoravao na nedorečenosti u reguliranju ovog pitanja.

-I tada sam na tematskoj sjednici Odbora za Ustav tvrdio da nije problem u Zakonu, nego u Ustavu. Zakon o životnom partnerstvu koji pripremate daje homoseksualnim parovima većinu bračnih prava.

Kako gledate na interpretacije da je to de facto brak, samo se tako ne zove?

- Mogu reći ono što već mjesecima govorim: zajednica dviju osoba istog spola neće se zvati brak i neće imati pravo na posvajanje djece. Na ostalim razlikama nećemo inzistirati.

Ponovno ste izabrani za predsjednika splitsko-dalmatinskog SDP-a. Jedan ste od rijetkih ministara koji ste uspjeli pobijediti na unutarstranačkim izborima. Okreće li se to SDP-ova baza od vlastite Vlade?

- Svi članovi Vlade koji su bili predsjednici organizacija to su i ostali. Dakle upravo suprotno, baza ih potvrđuje s još većim postotkom nego prije.

U Zagrebu su ministri Gordan Maras i Mirando Mrsić glatko izgubili od Davora Bernardića....

- Mislim da to vaši čitatelji već znaju.

Je li poraženim ministrima presudilo sudjelovanje u Vladi?

-Nije. Članovi su izabrali starog predsjednika. Kod većine članova razlozi za novi mandat bili su jači od razloga za promjene i to je to.



Vijesti iz medija