Ministar Banožić i admiral Hranj obišli pripadnike HV-a na Banovini

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj obišli su u ponedjeljak postrojbe koje uklanjaju posljedica potresa na Banovoni, a Banožić je tom prigodom rekao kako je dosad na terenu u rotaciji bilo angažirano više od 2300 vojnika. 

U Vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji sastali su se s članovima Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, obišli su Sajmište, ulicu u tom gradu, i skladište humanitarne pomoći Crvenoga križa u Petrinji te radilišta na prometnicama i odvodnim kanalima u Majskim Poljanama.

Na sastanku u Vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ ministar obrane zahvalio je pripadnicima Stožera civilne zaštite na energiji i golemim nastojanjima da se poboljša stanje na terenu. Čestitao im je na ustrajnosti, ističući pritom nužnost zajedništva.

„Hrvatska vojska, kako je bila u prvim trenutcima, bit će i do kraja. Ponudili smo materijalne resurse, sva naša znanja i logistiku kako bismo pomogli u realizaciji svih ciljeva i zadaća koje se ovdje postave“, rekao je ministar Banožić.

Nakon posjeta vojarni, obišli su pripadnike Hrvatske vojske angažirane na inženjerijskim radovima u pripremi prostora za postavljanje kontejnerskog naselja u Sajmištu, ulici u Petrinji.

Ministar Banožić je istaknuo kako se sve aktivnosti provode u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na čelu.

Prilikom obilaska središnjeg skladišta humanitarne pomoći Crvenoga križa u Petrinji ministar Banožić je zahvalio na svemu što rade te na izvrsnoj suradnji s Hrvatskom vojskom. Istaknuo je da će i dalje zajedno pomagati Banovini.

Ministar obrane rekao je prilikom obilaska radilišta na prometnicama i odvodnim kanalima u Majskim Poljanama kako je od trenutka kad je potres pogodio Banovinu do sada na terenu u rotaciji bilo angažirano više od 2300 hrvatskih vojnika, a danas je na različitim zadaćama diljem Sisačko-moslavačke županije raspoređeno 380 vojnika.

„U Majskim Poljanama vojska sudjeluje na sanaciji prometnica i pristupa kako bi kontejneri mogli biti postavljeni na za to predviđena mjesta. Isto tako, sudjelujemo u izgradnji naselja koja će biti privremeni smještaj za dvjestotinjak osoba. Također, tu je i postavljanje kontejnera i mobilnih kućica po raznim lokacijama, kako je dogovoreno u suradnji sa Stožerom", rekao je Banožić. 

Istaknuo je da Hrvatska vojska sudjeluje kao potpora civilnim institucijama i u podjeli hrane i obroka te u dostavi najpotrebnijih namirnica i na najudaljenija mjesta.

U svim ovim zadaćama tijekom vikenda sudjelovalo je više od 680 vojnika, dodao je ministar Banožić.

Zahvalio je svim vojnicima, dočasnicima, časnicima i zapovjednicima na svemu što su učinili na području Sisačko-moslavačke županije, ističući kako su svojim angažmanom pokazali zašto hrvatski narod ima najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku.

Kako je priopćeno iz MORH-a, pohvalio je brzu i učinkovitu reakciju Hrvatske vojske zahvaljujući kojoj je ostalim službama i civilnim institucijama omogućen pristup i "ubrzano vrijeme reakcije na potresom pogođenom području".

„Kao i uvijek do sada, Hrvatska vojska, odnosno vi, vojnici, dočasnici i časnici dokazali ste kako naši građani mogu računati na vas. Među prvima ste izašli na teren raščišćavati ulice, uklanjati opasne objekte i spašavati ljudske živote“, rekao je ministar Banožić. Poručio je kako je važno da pripadnici Hrvatske vojske, kao glavni sigurnosni oslonac našeg naroda, i dalje budu ustrajni u svim zadaćama i aktivnostima.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić