Ministar Banožić ispratio pripadnike 38. kontingenta HRVCON-a

Za pripadnike 38. hrvatskog kontingenta koji odlaze u NATO operaciju KFOR-a na Kosovo, u ponedjeljak je  vojarni 7. gardijske brigade 'Puma' u Varaždinu, uz nazočnost ministra obrane Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera OS admirala Roberta Hranja priređen svečani ispraćaj.

Ispraćaj je upriličen u Varaždinu jer glavninu snaga 38. HRVCON-a čine pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne 'Pume' Gardijske oklopno- mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a u Republici Kosovo boravit će oko šest mjeseci.
Ministar Banožić rekao da je njihov angažman prije svega usmjeren na očuvanje mira.

„Očekujem da izvršavate sve svoje zadaće upravo onako kako su to činile sve vaše kolegice i kolege, vojnikinje i vojnici koji su bili na Kosovu i ostavili svoj trag kao hrabri vojnici koji pedantno izvršavaju svoje zadaće”, rekao je Banožić. Poručio je da će takvim pristupom pokazati da je hrvatska vojska izvrsno obučena, organizirana i opremljena, ali i podsjetiti na sve one koji su časno radili svoje zadaće u također izazovnim uvjetima kada je nastajala hrvatska država.

„Podsjetit ćete na sve naše hrvatske branitelje koji su stvarali hrvatsku državu, koji su pri stvaranju Hrvatske vojske isto tako bili ponosni u svojim zadaćama, misijama, operacijama i aktivnostima o kojima se i danas uči u pojedinim međunarodnim školama”, rekao je ministar obrane.

Spomenuvši rat u Ukrajini, Banožić je istaknuo kako je geopolitička situacija trenutno izazovna te da će biti sve izazovnija.

„Neka vam to bude motiv za provođenje ove operacije i stvaranje mira u našem neposrednom okruženju. Želim vam da sretno dođete na mjesto operacije i isto tako da se vratite s nje”, poručio je Banožić vojnicima.

Napravljene sveobuhvatne pripreme

Sretan odlazak poželio im je i admiral Hranj koji je istaknuo da je njihova temeljna zadaća da pridonesu stabilnom i sigurnom okruženju na Kosovu.

„Imajte na umu da odlazite u nama prijateljsku zemlju, s ciljem pomoći njezinim stanovnicima i kosovskim snagama sigurnosti. To je u interesu Republike Hrvatske, a u našem je interesu da se nakon izvršenja zadaća vratite svi živi i zdravi u Hrvatsku”, rekao je Hranj. Dodao je da je najveća odgovornost na zapovjedniku kontingenta brigadiru Marku Puliću koji uživa njegovo puno povjerenje.

Brigadir Pulić rekao je da su sve sastavnice kontingenta dobro informirane o području u koje odlaze.

„Apsolutno smo informirani o području operacije i sveobuhvatne pripreme u svakom smislu su napravljene da odvedemo dečke spremne na zadaću i da ju odradimo profesionalno, vojnički, na ponos svih nas”, izjavio je Pulić.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti