Ministar Banožić na sastanku ministara A-5 inicijative u Bruxellesu

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/16 lipnja/FyrRbqAWAAA2cH0.jpg

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A-5) pod predsjedanjem Republike Sjeverne Makedonije, uoči sastanka ministara obrane NATO-a, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na sastanku je potvrđena predanost država članica A-5 implementaciji „Koncepta revitalizacije Američko-jadranske povelje“.
 
Riječ je o dokumentu koji je usvojen na sastanku ministara obrane A-5 u studenom 2022. u Crnoj Gori, a čiji je cilj konsolidirati buduće napore inicijative, stavljanjem naglaska na intenziviranje suradnje u područjima koja su ključna za izgradnju regionalne otpornosti na suvremene sigurnosne izazove kao što su kibernetičke i hibridne ugroze te pružanje praktične potpore progresiji procesa euro-atlantskih integracija na području jugoistočne Europe.
 
„Republika Hrvatska i Ministarstvo obrane ostaju predani radu ove inicijative s obzirom na važnost daljnje izgradnje stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe te nastavka procesa euro-atlantskih integracija njezinih zemalja“, rekao je ministar Banožić.
 
Ministri obrane naglasili su i važnost daljnjeg razvoja interoperabilnosti oružanih snaga država članica inicijative, te jačanja zajedničkog doprinosa izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti zajedničkim razmještajem snaga, kada je to moguće.
 
U tom smislu, ministri obrane izrazili su podršku inicijativi Sjeverne Makedonije za zajedničko kratkoročno upućivanje A-5 mobilnog savjetodavnog i obučnog tima u Irak u studenom 2023., čiji je cilj pružanje prilagođene praktične podrške zemljama partnerima u razvoju i reformi njihovih profesionalnih vojnih obrazovnih institucija. 
 
Uz ministra Banožića, na sastanku su sudjelovali ministri obrane i visoki dužnosnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative: ministrica obrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska kao domaćin sastanka, ministar obrane Albanije Niko Peleshi, pomoćnica ministra obrane SAD-a za pitanja međunarodne sigurnosti Celeste Wallander, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić te državni tajnik u ministarstvu obrane Crne Gore Krsto Perović, navodi se u priopćenju.

Sastanak Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu
 
Koordinirana i učinkovita pomoć saveznika od presudne je važnosti u trenutku aktualne ukrajinske protuofenzive, rekao je u Bruxellesu ministar obrane Mario Banožić sudjelujući na redovitom 13. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u Bruxellesu.
 
Sastanak je otvorio ministar obrane SAD-a Lloyd Austin, istaknuvši važnost kontinuirane potpore saveznika i partnera Ukrajini te brze dostave ključne vojne opreme na bojišnicu.
 
Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov obavijestio je sudionike o aktualnoj situaciji na bojištu te još jednom apelirao na pružanje žurne materijalne vojne pomoći Ukrajini.
 
Ministar Banožić rekao je kako Hrvatska dosljedno i u skladu s potrebama i mogućnostima pruža potrebnu podršku Ukrajini.
 
„Koordinirana i učinkovita pomoć saveznika od presudne važnosti u trenutku aktualne protuofenzive ukrajinske vojske“, rekao je Banožić.
 
Na sastanku su ministri zemalja sudionica i predstavnici Europske unije i NATO-a razmijenili aktualne informacije o donacijama Ukrajini.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić