Ministar Banožić u Sarajevu: Odlična obrambena suradnja s BiH

Slika /Vijesti/2023/Rujan/29 rujna/Ministar Banožić Sarajevo.jpg

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je danas punu potporu očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i njezinu putu ka članstvu u EU i NATO-u te ponudio nastavak suradnje s Ministarstvom obrane te zemlje i njenim oružanim snagama.

Ministar Banožić je u Sarajevu predvodio izaslanstvo koje je bilo u službenom posjetu Ministarstvu obrane BiH,  što je dio redovite suradnje dvije države.
 
Nakon sastanka s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom Banožić je izjavio kako je zajednički cilj jačati postojeću suradnju koju obje strane ocjenjuju odličnom.
 
"Postoji dobra volja i želja za nastavkom suradnje naših država, posebice na planu obrane", kazao je.
 
Istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine te provedbu svih reformi bitnih za euroatlantske integracije i prepoznaje važnost NATO-a i Europske unije kao instrumenata kojima se mogu jačati kapaciteti oružanih snaga BiH.
 
Kazao je i kako u postojećim okolnostima zajednički treba podići otpornost u suočavanju s hibridnim izazovima, ali i odgovoriti na sigurnosne probleme u samoj BiH.
 
Potpisan sporazum o suradnji na planu izobrazbe, ministar Helez: Hrvatska je naš ključni vanjskopolitički saveznik i susjed
 
Ministri obrane dvije zemlje danas su potpisali tehnički sporazum o suradnji na planu izobrazbe u čemu će Hrvatska pružiti pomoć BiH. Njeni polaznici i sada na hrvatskim vojnim učilištima čine pojedinačno najveću grupaciju, a među njima je i veliki broj Hrvata iz BiH.
 
Bosanskohercegovački ministar Helez kazao je kako je zadovoljan suradnjom s Hrvatskom na obrambenom planu, kao i činjenicom da Hrvatska snažno podupire cjelovitost BiH i odbacuje sve secesionističke projekte.
 
"Hrvatska je naš ključni vanjskopolitički saveznik i susjed", kazao je Helez ističući kako je izuzetni odnos Hrvatske i BiH od ključnog značaja za sigurnost na zapadnom Balkanu.
 
Iskazao je zahvalnost na potpori Hrvatske cjelovitosti BiH dodajući kako je Hrvatska predvodnik u regiji na planu euroatlantskih integracije te podržava i BiH na tom putu.
 
Nastavak školovanja kadeta iz BiH i djelatnih vojnih osoba u Hrvatskoj označio je vrlo važnim, dodajući kako će to uskoro pomoći da BiH preuzme i vojni nadzor nad svojim zračnim prostorom.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić