Ministar Beroš: Riječki KBC promišljeno odgovorio izazovu pandemije

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas  riječki KBC i obišao covid odjele ističući kako se KBC Rijeka dobro pripremio i promišljeno odgovorio izazovu pandemije koronavirusa.

Nakon obilaska u pratnji ravnatelja KBC-a Alena Ružića istaknuo je da je razlog posjeta zahvala zdravstvenim djelatnicima i upravi bolnice koja je odgovorila na globalnu ugrozu covida-19 na odgovarajući način.

"KBC Rijeke se unaprijed pripremio i promišljeno odgovorio izazovu, ne zaboravljajući na uobičajenu zdravstvenu zaštitu pacijenata", ocijenio je ministar. 

Ustvrdio je da epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji nije dobra i pozvao sve građane, a posebno mlade da se "sjete bolesnika u bolnici prilikom sudjelovanja na većim druženjima, izbjegavanju nošenja maski ili negiranja ove globalne ugroze".

Zabrinjavajućim je ocijenio sadašnji, veći broj hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 u riječkom KBC-u, nego što je to bilo u drugom valu pandemije. 

Reforma zdravstvenog sustava nadilazi boje stranačkih iskaznice i fabricirane afere

"Samo zajednički možemo odgovoriti na ovu globalnu ugrozu. Od prvog dana svjestan sam da sam samo jedan kotačić u mehanizmu koji mora generirati promjene u zdravstvenom sustavu. Koraci koje činim i planiram provoditi uz potporu ministra financija, predsjednika Vlade i svih drugih ministara su rješavanje problema veledrogerija, financijska stabilizacija i reforma zdravstvenog sustava. Ona je nasušna potreba, nadilazi boje stranačkih iskaznica i nekih fabriciranih afera", naglasio je ministar Beroš.

Ravnatelj KBC-a Alen Ružić je istaknuo da uz veliki napor svih u sustavu uspijevaju osigurati dovoljno prostornih kapaciteta, opreme i kadrova za sve oboljele od covida-19.

Pokušavamo i uspijevamo istovremeno zadovoljiti zdravstvene potrebe svih građana, hitnih stanja i onkoloških bolesnika, dodao je.

Predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli Alen Protić izvijestio je da je u KBC-u tridesetak bolesnika s teškim oblikom covida-19, od kojih su 23 u respiracijskom centru, a ostali nisu u infektivnoj fazi.

"Manjak tehničara, koji su odradili veliki posao, kompenzirali smo upotrebom tehnike, poput video- nadzora u sobama pacijenata, čime štedimo osoblje i opremu i dajemo veću sigurnost pacijentima, naveo je.

Hitni i onkološki program nisu zaustavljani tijekom pandemije, a cjelokupni kirurški operativni program je oko 40 posto manji u odnosu na normalno stanje, izvijestio je Protić.

Vjerujem da imam podršku premijera

Ministar Beroš je tijekom posjeta KBC-u Rijeka rekao kako vjeruje da ima podršku premijera te istaknuo da sve što radi radi na da je sve što rad na dobrobit hrvatskog zdravstvenog sustava.

"Potpuno je jasno da o mojoj sposobnosti i mogućnostima ovisi reforma zdravstvenog sustava, dok sam ministar. Kad, s obzirom na to da živimo u demokraciji, narod i premijer odluče da ne radim dobro svoj posao, imaju pravo postupiti kako hoće", izjavio je ministar Beroš u Rijeci.

U reformu zdravstva uložit ću napore i energiju ali u njoj trebaju sudjelovati i drugi resori

Do tad ću, istaknuo je, uložiti sve svoje napore i energiju da reformiram hrvatski zdravstveni sustav.

Upitan je li realno očekivati da predstavi prijedloge zakona vezanih uz reformu već na sljedećoj sjednici Vlade, kako je predložio premijer, Beroš je odgovorio kako je premijer "tim figurativnim činom cijeloj javnosti dao do znanja da je usmjeren na zdravstvenu problematiku i da podržava zdravstvene reforme".

Naveo je da nije realno očekivati da će se pripremiti potrebne promjene zakona na sljedećoj sjednici Vlade, nego da će se to dogoditi poslije, nakon što svi definiraju potrebne ciljeve i korake.

Ministar Beroš je rekao da je "na stolu" već dulje vrijeme određena radna verzija ili nacrt pripremljenih reformi te se osniva međuresorna radna skupina koja će sagledati reformu kroz različite elemente.

"To je prvenstveno reforma zdravstvenog sustava i, kao odgovorni ministar, ne bježim od nje, ali je nužno da i drugi resori sudjeluju u toj reformi, posebno financije i ministarstvo rada", naglasio je. 

Govoreći o sustavu javne nabave rekao je da treba objediniti javnu nabavu za sav ugradbeni materijal i lijekove i tako postići brojne uštede.

Ministar ne zadire u rad stručnih službi već daje strateški smjer kretanja

Upitan ima li kontrolu nad postupcima javne nabave, odgovorio je da ni ministar ni politika ne zadiru u rad stručnih službi vezanih uz javne nabave i financije, a da ministar samo daje strateški smjer kretanja sustava. Naveo je da zna što potpisuje vezano uz postupke javnih nabava te da vjeruje svojim stručnim službama i da smatra da je sve do sad, vezano uz te postupke, dok je ministar, bilo provedeno ispravno. 

"Mogu biti zadovoljan da institucije rade svoj posao i vjerujem da će se pokazati da je sve što se nabavljalo putem javne nabave bilo potpuno adekvatno. Mislim da se ova istraga ni ne odnosi na ove slučajeve nego na neke od ranije", rekao je Beroš, odgovarajući na pitanje o početku USKOK-ove istrage slučaja platforme CijepiSe.

Ministar Beroš je istaknuo da tvrtka koja se javila u petak da nije sudjelovala u ovoj platformi, na red za sudjelovanje dolazi poslije, i da je jedna od onih koje sudjeluju u zajedničkom projektu od početka kreiranja poslovnog procesa.

"Mogu razumjeti da su željeli otkloniti mogućnost disfunkcionalnosti dosadašnjeg postupka sa sebe", naveo je.

Zamoljen da komentira veliku razliku u postotku hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, pri čemu je u Istri višestruko veći postotak pacijenata u bolnici, Beroš je rekao da vjeruje da se potrebe za hospitaliziranjem određuju temeljem struke.

"Županijski i lokalni pristup borbi protiv covida-19 je daleko najbolji, i važne su specifične razlike kao i u ovom fenomenu u Istri. Pokazuje se da je tako odgovor najbrži i najadekvatniji, ali ljudi koji to rade moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš