Ministar Beroš za N1 o novim mjerama, najavio i nagrađivanje liječnika

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji se nalazi u izolaciji jer je pozitivan na koronavirus, javio se uživo za N1 te dodatno pojasnio epidemiološku situaciju i mjere koje u ponoć stupaju na snagu.

"Dobro sam, imao sam sreću da nisam imao teži oblik bolesti. Radio sam od kuće i bio u kontaktu s djelatnicima u ministarstvu. U ponedjeljak izlazim iz izolacije. Idemo dalje istim smjerom kojim idemo čitavo vrijeme, a to je nastojanje da naše planove i pripreme svakog dana implementiramo, odgovaramo na izazove koji se od jutra do sutra javljamo. Iznimno mi je drago da sam cijelo vrijeme uspješno odgovarao velikim izazovima. Reagirali smo svi skupa na vrijeme, prilagođavamo sustav i svi skupa smo zajedno", rekao je Beroš.

Istaknuo je da postoji jasna strategija i vrlo jasan kontinuitet mjera.

„Svi oni zdravstveni radnici koji rade na prvoj crti žele sve zatvoriti i to je razumljivo. S druge strane su ugostitelj i poduzetnici koji žele sve otvoreno. To je taj balans koji pokušavamo držati. Mjere su tu, mjere štite zdravlje, ali mi kao odgovorni građani ih se moramo pridržavati", kazao je.

Mjere u javnom prijevozu

Komentirao je i mjere za javni prijevoz.

"Dio odgovornosti je i na nama. Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 posto, ne moramo ući. U proljeće smo pokazali da možemo bez kazni biti među najuspješnijim zemljama. Nažalost, to se sada nije ponovilo. Nismo se pokazali jednako odgovornim što je velika šteta, jer sad moramo potegnuti za oštrim mjerama i kažnjavanjem. Moram priznati da je to nepravedno zbog svih građana koji su se pridržavali mjera", rekao je Beroš.

"Mislim da živimo u vremenu novog normalnog. Kolona sjećanja u Vukovaru, zar je to problem ako ima propisani epidemiološki okvir? Procesija na Hvaru - jedan takav povijesni fenomen koji nije iznjedrio niti jedan slučaj zaraze. Bolje je propisati epidemiološki okvir, nego raditi na nekim zabranama", odgovorio je tako na pitanje nije li Stožer u postupanju bio nedosljedan.

Planovi za prihvat novih oboljelih postoje i spremni su

Odgovorio je na pitanje „je li došlo do pucanja zdravstvenog sustava“.

"Molio bih vas da mi kažete gdje je to došlo do pucanja zdravstvenog sustava? Pripremili smo se još proljetos za ovo, pripremljeni smo i imamo planove. Zasad ugroze nema, a hoće li biti ne mogu tvrditi", kazao je.

"Planovi za prihvat novih oboljelih postoje i spremni su", dodaje.

Na pitanje koliko je kreveta na intenzivnoj njezi, odgovorio je:

 "1400 mjesta. U svim akutnim bolnicama u Hrvatskoj koji zbrinjavaju akutne pacijente nalaze se ti kreveti. U KBC-u Split dostupno je 220 kreveta, u KBC-u Rijeci 179, u KB Dubrava 845 kreveta..."

Gdje se nalaze svi respiratori, bilo je jedno od pianja.

"Njih ima 1150 u Hrvatskoj. Na dnevnoj bazi se respiratori raspodjeljuju“, kazao je.

Na pitanje bi li bilo dobro imati tablicu s brojem respiratoru, kaže kako to u ministarstvu rade na dnevnoj bazi. „To je nešto što je naša uobičajena aktivnost, ali nije dostupno javno“, dodao je.

"Svaka Đikićeva opaska je meni dobrodošla. Jutros sam ga nazvao jer mi se obratio u vezi brzog antigenskog testiranja. Stoga sam poželio čuti se s njim. Obećao sam da ću mu sve ono što ga zanima objasniti. Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti", rekao je.
Đikić je naveo da je jedan član znanstvenog savjeta u sukobu interesa. "Rekao mi je to, ali ne znam o kome se radi. Pozabavit ću se time svakako", kazao je Beroš.

Beroš je, između ostalog, komentirao i cijenu PCR testiranja.

"Cijene PCR testova su u Sloveniji i Austriji skuplji nego u Republici Hrvatskoj, koliko mi je rekao ravnatelj HZJZ, molim vas da mi kažete ako imate drugačije informacije. S obzirom na kompleksnost situacije, kroz proces Ministarstva gospodarstva se dogovaraju cijene i sve ostalo", kazao je.

Preko 250 tisuća brzih antigenskih testova

Osvrnuo se i na brze antigenske testove.

"Činjenica je da smo mi gubitkom praćenja kontakata zbog opterećenja epidemiološke službe došli u jednu nezavidnu situaciju. Kao jedan od načina rješavanja tih problema vidim korištenje brzih antigenskih testova. To je ono što smo nekad ranije radili praćenjem kontakta. Stoga smo nabavili preko 250 tisuća brzih antigenskih testova kako bismo ih što prije upogonili. Na taj način ćemo moći sve pozitivne brže izolirati i tako spriječiti širenje bolesti", odgovorio je

"Mortalitetnu statistiku prati HZJZ, osobno sam kontaktirao i s ministrom socijalne skrbi, znam da je u sustavu socijalne skrbi preminulo 250 ljudi. Tako da ja mislim da se oni ubrajaju, ali ću to još provjeriti jer se ja ne bavim primarno tom domenom", dodaje Beroš.

„Odgovor na to pitanje može dati kolega Capak, u čijoj je to domeni“, ustvrdio je.

Koliko je liječnika zaraženo?

"1160 je aktivnih slučajeva u samoizolaciji 1121, ozdravljenih je 5595.. Pitanje je još koliko ćemo morati svi skupa vrijedno raditi. Stoga je došlo vrijeme da razmislimo o nagrađivanju zdravstvenih radnika. Već se definiraju neke izmjene kako bi se zdravstveni radnici nagradili već na plaći za 12. mjesec", rekao je.

Što je s Arenom Zagreb?

"Opterećenje vršno na Dubravu i Infektivnu kliniku nije još takvo da bi nam trebala Arena. Razmišljali smo da Arenu stavimo u određenu fazu testnog rada, na način da bolesnike koji su pred ozdravljenjem stavimo u Arenu i da tako rasteretimo Dubravu i Fran Mihaljević. Plan je bio da prvi pacijenti tamo stignu već sutra", kazao je Beroš.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti