Ministar Bošnjaković najavio moguće izmjene zakona zbog koronavirusa

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je večeras u Temi dana na HTV-u.

Upitan kako funkcioniraju sudovi u ovim okolnostima borbe s koronavirusom, ministar je odgovorio da su primijenjene sve mjere sigurnosti kako bi spriječili rizike daljnje zaraze.
 
„Mi smo primijenili sve one mjere sigurnosti kako bi spriječili rizike daljnje zaraze. Nije nam interes da sudovi puni, da budu izvori zaraze te se rješavaju samo oni hitni predmeti. Tako da oni predmeti koji mogu čekati, oni se odgađaju, ali ono što je hitno kao što su kazneni predmeti poput nasilja, zaštite protiv nasilja, to se provodi. Jedan dio službenika radi od doma, da spriječimo fizičku interakciju“, kazao je Bošnjaković.
 
U potresu su stradale zgrade Županijskog te Trgovačkog suda što otežava rad.
 
„Tu smo dosta brzi bili, snimili smo stanje. Ušli smo u postupak sanacije te imamo prostore gdje kadrove možemo raspodijeliti jer su nam drugi sudovi u pristojnoj poziciji. Dio sudaca će biti raspoređen na Općinski kazneni sud koji nije značajnije stradao, a imamo i prostor na Kennedyjevom trgu koji ima gotovo 5 tisuća kvadrata. Njega smo uređivali prije ovoga potresa pa ćemo to iskoristiti“, pojasnio je ministar.
 
DORH u Gajevoj je pretrpio veliku štetu, dodao je, ističući da imaju novouređenu zgradu u dvorištu gdje se ljudi mogu rasporediti.
 
Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa zatražio je hitne izmjene Zakona o sudovima kako bi se reguliralo postupanje u izvanrednom stanju. Ministar je odgovorio razmišlja li se o tome da ne teku zakonski rokovi.
 
„Definitivno razmišljamo o tome. Najbliži sam opciji da pobrojimo sve zakone koji imaju prekluzivne rokove te da se oni generalnom odlukom produžavaju. Taj bi zakon bio ograničenog roka trajanja“, rekao je Bošnjaković.
 
Pojasnio je i kakva je situacija s ovrhama.
 
„Isto smo dali naputak da se one odgađaju, poglavito vezane uz deložaciju, prodaju nekretnina. Toga danas nema. Toj su se preporuci odazvali i javni bilježnici. Oni primaju, nacrti rješenja se rade, ali ovrhe za sada nema. Naravno, tu su i vjerovnici koji traže svoje pravo, imate slučajeve primjerice malodobnog djeteta koje traži alimentaciju, u takvim slučajevima treba raditi izuzetke“, kazao je.
 
Udruga "Blokiranih" tražila je deblokadu na tri mjeseca, ali Bošnjaković kaže da u ovom slučaju nije moguće izaći u susret.
 
„Nije izvedivo, dugo provodimo mjere deblokade. Imamo i institut zaštićenog računa, to je nekakav egzistencijalna mogućnost kojom se oni služe“, zaključio je ministar.
 
Izvor: HTV/Vlada
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković