Ministar Božinović: Hrvatska vodi odgovornu nacionalnu i europsku politiku štiteći granice od ilegalnih migracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravi u službenom posjetu Turskoj gdje se sastao s turskim ministrom unutarnjih poslova Suleymanom Soyluom. U tom povodu ministar Božinović gostovao je u Vijestima Nove TV.

Kakve koristi Hrvatska ima od toga i koliko još moramo platiti da Turska zadrži izbjeglice?
 
Mi pomažemo Turskoj da bi smjestila izbjeglice koje su najvećim brojem iz Sirije. To su prave izbjeglice, s obzirom na to da je Turska za njih prva sigurna zemlja. Hrvatska se obvezala i do sada platila nešto manje od 5,9 milijuna eura. To je prva tranša. U drugoj tranši, od 2021. do 2023. godine dodatnih nešto malo više od tri milijuna eura.
 
S turskim kolegom vodili ste iscrpne dogovore, što je dogovoreno?
 
Dogovorili smo jednu dublju i sadržajniju suradnju zbog toga što je Turska za Hrvatsku vrlo važna, ali je važna i za Europsku uniju. Ona je naš strateški partner i kad su u pitanju sigurnosna pitanja. I u sklopu našeg predsjedanja Europskom unijom 2020. - cilj nam je da Tursku što više približimo europskim forumima, dijalogom s europskim institucijama, s drugim članicama EU-a. Jer, kao što je više puta rečeno, migranti nisu došli niotkuda nego iz ovog smjera, a Turska je veoma važna na tom putu.
 
Ilegalne migracije i organizirani kriminal zajednički su problem. Hoćete li pojačati nadzor krijumčarske mreže?
 
Hoćemo, mi to već radimo u Hrvatskoj. Samo prošle godine smo povećali našu učinkovitost gotovo 100 posto kad je u pitanju razbijanje krijumčarskih mreža. Više od 620 kaznenih djela i počinitelja koji su procesuirani. Hrvatska policija svoj posao shvaća ozbiljno.
 
Može li hrvatska policija, odnosno vi, jamčiti da Hrvatska neće postati tihi hot-spot?
 
Mi sve što radimo i dokazujemo da to nećemo dopustiti. Hrvatska vodi jednu odgovornu politiku, i nacionalnu i europsku. Hrvatska štiti granice od ilegalnih migracija, ali u onoj mjeri u kojoj može - pokazuje svoju humanost i solidarnost u ovoj velikoj krizi koja neće prestati tako brzo.
 
Kakav rasplet očekujete na granici sa susjednom BiH? Veći priljev migranata?
 
I ovo je dio napora kako da taj broj migranata bude manji jer nama treba suradnja svih zemalja na tom putu i zemalja koje su dio jugoistočne Europe, ali i Turske koja je tu ekstremno važna zbog toga što ona ima kapacitet i potencijal i do sada je pokazala spremnost da veći dio tih ljudi zadrži ovdje.
 
Izvor: Nova TV


 

Pisane vijesti | Davor Božinović