Ministar Božinović: Nema nehumanog postupanja prema migrantima, provjeravamo svaku dojavu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je jutros u emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada" i odgovarao na pitanja o recentnim događanjima u njegovom resoru, od trostrukog ubojstva u Splitu, pretučenog bivšeg policajca do požara u kojem je smrtno stradalo šestero štićenika doma za starije i nemoćne osobe.

Kada je riječ o slučaju trostrukog ubojstva u Splitu, ministar je rekao da je policija djelovala efikasno, u smislu otkrivanja počinitelja i procesuiranja što, kako kaže, "nije jednostavno s obzirom na to da ona mora otkriti što se dogodilo, mora sačuvati javni red i mir, a mora i prikupiti dokaze koji se kasnije koriste u postupku".

Istaknuo je da javna potpora nekome tko je napravio trostruko ubojstvo nije dobra i da se takav postupak mora analizirati. Što se tiče mišljenja javnosti da pravosuđe ne odrađuje svoj posao kako treba, ministar je naglasio kako institucije trebaju funkcionirati, zato što institucije jesu država.

Države su uspješne ili manje uspješne po kvaliteti svojih institucija

"Uspješne države se razlikuju od manje uspješnih po tome koliko su im kvalitetne institucije. Moram naglasiti kako svi moraju izaći na svjetlo dana i svi moraju biti u stanju objasniti odluke koje su donijeli i zašto su one takve. To ne znači da se netko miješa u vaš posao, da narušava načelo neovisnosti vašeg rada", rekao je i dodao kako su policijski službenici permanentno pod kušnjom interne kontrole, interne javnosti, ali i opće javnosti. "To je zahtjev vremena u kojem živimo", istaknuo je.

"Živimo u vremenu kad se stvari brzo događaju, te se stoga i odluke moraju brzo donositi. Ukoliko postupci traju beskonačno, to nije ono što javnost očekuje. Odluka se mora donijeti u primjerenom roku i tek tada će se vratiti povjerenje, naglasio je Božinović.

Reakcija na Facebooku pokazuje frustraciju u Splitu, ali se to širi i dalje. Porastom turizma, očekivalo se da će u Splitu doći do porasta kriminala, dilanja droge, ali to se nije dogodilo. No, percepcija je drukčija.

"Percepcija je vrlo važna zbog društvene klime. Po statističkim pokazateljima, Hrvatska što se tiče sigurnosti, napreduje sve više. U Splitu je značajno povećan broj zapljena droge u odnosu na sve prošle godine. To govori da je policija proaktivna i da je cijeli sustav dignut na višu razinu", rekao je ministar.
 
Potreba za zbrinjavanjem starijih osoba bit će sve veća; treba voditi više računa o tom sustavu

Što se tiče smrti šestero starijih osoba, ministar je kazao kako je to nešto strašno i kako se o ovom sustavu treba sveobuhvatnije voditi računa.

"Demografska slika Hrvatske je takva da će potreba za zbrinjavanjem starijih biti sve veća. Teško se može učiniti iskorak, ako nema međuinstitucionalne suradnje", istaknuo je.

Naglasio je kako je njegov prioritet i prioritet Ministarstva unutarnjih poslova problem migranata.
 
Policiju se proziva što ne dopušta ulazak u Hrvatsku na nelegalan način

"To se pitanje mora jasno iskomunicirati na europskoj razini. Europska unija će se morati dogovoriti što želi s migracijama, inače neće biti dobro, ne samo za migrante, već i za Europsku uniju", rekao je Božinović.

Istaknuo je kako je na sve kritike glede migranata, policija dala jasno očitovanje i odgovor.

"Tu je poanta da međunarodna javnost, pravo i politika, još uvijek nedovoljno jasno razlikuju što su migranti, a što su izbjeglice", naglasio je.

"Nema nehumanog postupanja policije prema migrantima. Ako dobijemo takvu dojavu, mi uvijek reagiramo. Dolazimo do toga da netko proziva hrvatsku policiju što ne dopušta da se u Hrvatsku ulazi na nelegalan način. To nije praksa koju ćemo dopustit", rekao je dodajući kako su migracije i sociološko pitanje za koje međunarodna zajednica mora naći rješenja, jer to neće nestati preko noći.
 
(Izvor: HRT/Vlada)




 
 

Pisane vijesti | Davor Božinović