Ministar branitelja Medved u emisiji "A sada Vlada": Zdravlje i status branitelja prioriteti su Ministarstva

Ministar branitelja Tomo Medved u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ istaknuo je kako očekuje da će se vrlo brzo pronaći rješenje za probleme branitelja.

Preuzimanjem dužnosti počeli smo ozbiljan posao, branitelji su shvatili da je taj rad na tragu rješavanja problema i donijeli su odluku za završetak prosvjeda jer vjeruju da će se problemi početi rješavati u sklopu mjerodavnih službi, rekao je ministar. Smatra kako su se problemi godinama nagomilavali te da je prosvjed bio opravdan. Ono što je najvažnije – izostao je kvalitetan dijalog i oni su bili prisiljeni na takvu mjeru. Žalosno je da su morali provesti 550 dana na cesti kako bi upozorili da su njihovi problemi veliki, poručio je ministar.

Jučer su na konferenciji za tisak branitelji izjavili da su postali dio sustava i dio Ministarstva branitelja. Tu izjavu komentirao je ministar Medved te poručio kako je on ministar svih branitelja te ih pozvao da se odazovu, ako imaju kvalifikaciju i ideju kako što prije riješiti nagomilane probleme. Naglasio je da je već primio pozive raznih stručnjaka koji žele dati svoj volonterski doprinos tome.

Medved smatra da je razdvajanjem mirovina Zakon o mirovinskom osiguranju nepotrebno doprinio tome da su korisnici opravdano sumnjali kako će se uz smanjenje proračuna dogoditi i smanjivanje njihovih prava. Počeli smo konkretne mjere za stavljanje tog zakona van snage, očekujemo ocjenu Ustavnog suda. Dok se to ne donese, neće biti postupanja na štetu populacije branitelja. Primanja koja imaju sada ostat će ista.

Kada je riječ o privatizaciji i o Fondu hrvatskih branitelja, ministar je rekao kako ne postoji odredba kojom je Vlada obvezna Fondu dodijeliti postotak dionica od privatizacije poduzeća u većinskom vlasništvu RH. Ta je obveza prestala 2010. kada je ukinut Zakon o privatizaciji kojim je ta obveza bila regulirana kao takva. Prijedlog Ministarstva branitelja bit će izmjena tog zakona kako bi Fond hrvatskih branitelja i dalje ostao kao jedan od potpornih stupova rada Ministarstva jer se iz njega financira zaklada koja u najvećoj mjeri podupire i najteže socijalne slučajeve.

Odgovarajući na pitanje slušatelja, ministar Medved naglasio je kako je 500 tisuća hrvatskih branitelja u registru. Samo 73 tisuće njih koristi neki oblik mirovine. Od toga je 14,5 tisuća stradalnika Domovinskog rata, ostalo su ratni invalidi. Dakle, više od 400 tisuća hrvatskih branitelja nisu oslonjeni na državni proračun - oni rade ili su nezaposleni.

Jedan je od ključnih projektnih ciljeva osmišljavanje modela zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja, izjavio je Medved. Prepune su bolnice hrvatskih branitelja bez vizije kako dalje. Sve aktivnosti koji su samo vodile getoizaciji nisu neko rješenje. Nije potreban nekakav paralelni sustav. U suradnji sa stručnjacima osmislit ćemo novi model kako bismo usmjerili ljude na očuvanje zdravlja, rekao je.
Na pitanje na koje bi dvije stavke ministar stavio sav novac Ministarstva, Medved je odgovorio da bi to bili zdravlje i poboljšanje statusa branitelja.

Pisane vijesti