Ministar Buljević o Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu o obrani

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/4 ožujka/Buljevic_2.jpg

Nakon sjednice Vlade RH ministar obrane Josip Buljević u izjavi medijima govorio je o izmjenama  Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani. "Te izmjene zakona omogućit će oružanim snagama da asistiraju policiji u nazoru državne granice u slučaju potrebe", naglasio je ministar.

U ovom slučaju se radi isključivo o pomoći policije u nadzoru državne granice. Nadalje, ministar je pojasnio proceduru kako spomenute izmjene funkcioniraju; Ministar unutarnjih poslova ili Predsjednik Vlade RH pokrene inicijativu da je nužno da oružane snage asistiraju policiji, potom se uputi zahtjev prema Ministarstvu obrane, Ministar obrane predlaže upotrebu oružanih snaga uz prethodno mišljenje Predsjednice RH, odnosno njenu suglasnost, Vlada donosi odluku, ukoliko je odluka pozitivna sklapa se sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane i odluka stupa na snagu.

Ministar je rekao da vojska na terenu postupa isključivo po napucima policije, a vojsci je u ovom slučaju nadređen načelnik Glavnog stožera, ali i on postupa u skladu sa dogovorom s MUP-om.
O konkretnim brojkama za angažiranje ljudi, nije mogao precizno govoriti jer trenutno nije zaprimljen nikakav zahtjev niti se za to ukazala potreba, kad se ukaže potreba donijet će se odluka. Oružane snage raspolažu s 15 000 pripadnika i na svakog od njih se može računati, istaknuo je.

Na pitanje novinara je li ova odluka potvrda razvoja sustava domovinske sigurnosti ministar Buljević je kazao da je sustav domovinske sigurnosti način razmišljanja, a nije formalizacija nekog koncepta, u tom sustavu se razmišlja kako sustav obrane učini efikasnijim i kako ga pojeftiniti. Komentirajući proračun Ministarstva obrane kazao je da se unatoč racionalizaciji nastavlja sa svim razvojnim projektima.
 

Pisane vijesti