Ministar Butković: Plan za Vukovar ukupno vrijedan 1,44 milijardi kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gostujući u Dnevniku Nove TV, govorio je o projektima za Vukovar te drugim temama iz njegovog resora.

Plan za komunalnu obnovu Vukovara rađen duže vrijeme
 
"Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s drugim ministarstvima i državnim tvrtkama koordiniralo je izradu tog programa. Njegova ukupna vrijednost je milijardu i 440 milijuna kuna. To nije plan lijepih želja, već postoje određena sredstva u samim tvrtkama i u proračunima ministarstva", rekao je Butković
 
Mnogi od tih projekata već su krenuli, dodao je. "Najveći projekt među njima je obnova pruge Vinkovci-Vukovar za koju smo potpisali ugovor o bespovratnim sredstvima, natječaj je raspisan. Za nekoliko dana će se donijeti odluka o odabiru i kreće obnova", pojasnio je ministar.
 
Restrukturiranje željezničkog sektora
 
Butković je najavio restrukturiranje željezničkog sektora što je, kazao je, veći izazov od cestovnog, a dođe li do otpuštanja radnika, osigurana su sredstva za otpremnine.
 
Ministar je kazao da se ne boji nedostatka radne snage jer je Vlada donijela odluku o 17.000 dozvola za strane radnike, a osim uvoza radne snage, jedno od rješenja je povećanje plaća u građevinskom sektoru što bi dovelo do povratka domaćih radnika.
 
"Ovo su veliki projekti, iznose više od milijardu kuna. Dio toga će biti usmjeren i na povećanje plaća. Nakon dugo vremena krize moraju razmišljati o tome, oni već i dižu plaće", rekao je Butković.
 
Strateški partner za Croatia Airlines
 
Upitan o tužbi protiv Jadrolinije zbog otkazanog posla, ministar je naveo da u ovom trenutku nema štete za tvrtku. "Jadrolinija je išla u postupak nabave četiri broda. Donijela je odluke u odabiru. Jedan brod je isporučen. Za druge je natječaj poništen. To su legitimne odluke uprave", kazao je ministar.
 
Govoreći o Croatia Airlinesu, ministar je istaknuo da je ta tvrtka vraćena na popis strateških tvrtki. "Vlada je donijela odluku o pronalasku strateškog partnera, povjerenstvo se sastalo prošli tjedan. Sastanak je bio jako dobar. Odabran je financijski savjetnik.
 
Od uspješnih tvrtki, ministar je izdvojio zračne luke. "Ove godine ćemo otvoriti dvije zračne luke, jedna u Splitu, jedna u Dubrovniku", rekao je. "Dvije godine za redom ih je država oslobodila dobiti. Oni nisu dobit vratili u proračun nego su to ulagali. Tu je velika zasluga Vlade da se dobit ne vraća u državni proračun. Osim zračnih luka imamo i Hrvatske ceste koje provode velike infrastrukturne promjene, HAC koji je prošao uspješno restrukturiranje", nabrojio je Butković.
 
Upitan je li za to da se Kinezima da u koncesiju pruga Zagreb-Rijeka ili da se taj projekt radi iz europskih fondova, ministar je kazao da je bolja varijanta da se gradi sredstvima iz europskih fondova, jer su to bespovratna sredstva.


Pisane vijesti | Oleg Butković