Ministar Čobanković obišao Kornate gdje je zbog suše uginulo oko 1200 ovaca

ŠIBENIK, 8. kolovoza 2007. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković obišao je danas otok Kornat, najveći u Nacionalnom parku (NP) Kornati, kako bi se na terenu osvjedočio o razmjerima štete koja je nastala pomorom ovaca i janjadi na tom području te da se uvjeri u tijek akcije dostave vode.

Zbog dugotrajne suše i presušenih prirodnih pojila za stoku uginula je četvrtina od ukupno 5000 registriranih ovaca. Ministar Čobanković istaknuo je kako je situacija vrlo kritična, te da je voda u pojilišta stigla u posljednjem trenutku.

"Uspjeli smo se organizirati u relativno kratkom roku, te je od jučer voda počela dolaziti na Kornate i tijekom današnjeg dana napunit će se sva pojilišta, tako da više ne bi trebalo biti problema što se tiče vode", rekao je ministar Čobanković.

Dodao je da bi se pomor ovaca ovolikih razmjera izbjegao da se prije reagiralo. Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva za ugibanje ovaca na Kornatima doznalo tek u ponedjeljak kada ih je o tome izvijestila Šibensko-kninska županija.

"Nakon toga odmah smo s Ministarstvom obrane dogovorili da već u utorak voda krene na Kornate, a činjenica je da su i vlasnici stoke trebali intervenirati, jer oni su izravno ugroženi", kazao je ministar poljoprivredeČobanković.

Na Kornate je danas stigla veterinarska inspekcija Šibensko-kninske županije te stručnjaci Veterinarskog zavoda iz Splita koji će uzeti uzorke i zajedno dogovoriti kako neškodljivo ukloniti uginule ovce i janjad.

Oni će popisati i nastalu štetu, a kada ti podaci budu poznati, razmotrit će se način obeštećivanja vlasnika uginule stoke, zaključio je ministar Čobanković.

Općina Murter - Kornati zbog dugotrajne suše i pomora ovaca na Kornatima zatražila je od Šibensko-kninske županije proglašenje elementarne nepogode za to područje.



Pisane vijesti