Ministar Ćorić: LNG terminal je strateški projekt koji zaslužuje biti financiran

Uoči današnje sjednice Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ustvrdio je kako postoji interes za projekt LNG terminala na otoku Krku te kako je riječ o strateškom projektu koji zaslužuje da bude financiran.

Kazao da riječ je o strateškom državnom projektu Hrvatske koji je potreban s obzirom da daje sigurnost dobave plina za Hrvatsku u bilo kojem trenutku, neovisno o bilo kojoj krizi, a "takvih kriza je bilo u prošlosti itekako".

U tome kontekstu, rekao je ministar Ćorić, taj projekt zaslužuje biti financiran.

Na primjedbu novinara da ne postoji interes za zakup njegovih kapaciteta, Ćorić je kazao da "za sigurnost uvijek ima interesa, vjerujte mi".

"Ako razumijete koncept sigurnosti, onda shvaćate da za sigurnost ima interesa. Činjenica da će EU financirati ovaj projekt sa 100 milijuna eura itekako pokazuje važnost ovog projekta, prije svega za sigurnost dobave, odnosno diverzifikaciju plinskih pravaca ", ustvrdio je Ćorić.

Poručio je da interesa ima, a kako se ne može znati koja će biti cijena plina 2021., ciljne godine početka rada terminala na Krku.

Ministar financija: Važan projekt za energetsku samostalnost Hrvatske

Ministar financija Zdravko Marić, upitan o utjecaju projekta LNG terminala na Krku na državni proračun s obzirom da je ministar Ćorić izjavio da ako će biti potrebno da će država snositi te troškove, izjavio je da je to važan strateški projekt za Hrvatsku i energetsku situaciju te perspektive.

Napominje da je proračun za ovu godinu donesen, a stavke definirane. No, dodao je, za određene stvari i prioritete, ako se naknadno ukažu, kako je bio slučaj i prijašnjih godina, o njima treba razgovarati te procijeniti fiskalne efekte i efekte nakon toga.

"Promišljamo svaki važan strateški projekt, a mislim da ovaj to je, jer ipak govorimo o energetskoj samostalnosti i perspektivama Hrvatske", poručio je Marić.

Štromar: Mi smo za to da LNG profunkcionira

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je da je za to da LNG profunkcionira kako bi postojala alternativa u opskrbi energetikom.

"Mi smo za to da LNG profunkcionira i da imamo alternative u opskrbi energetikom. Znamo bilo je kriza, znamo kako su se dizale cijene, znamo da je čak bilo i mogućnosti da nema dovoljno plina, nema dovoljno energenata i mi moramo imati alternativu uvijek", rekao je Štromar uoči sjednice Vlade, odgovarajući na pitanja novinara. 

Rekao je i da njegovo ministarstvo brine da sve bude legalno, da sve dozvole budu izdane na vrijeme i da se sve napravi na kvalitetan način. "U mojem resoru dajemo obol u tom smjeru", kazao je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti