Ministar Ćorić pozdravio Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pozdravio je u srijedu predstavljanje jednog od ključnih elemenata Europskog zelenog plana "Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030. - Vraćanje prirode u naše živote" istaknuvši kako je ona u ovim okolnostima relevantnija nego ikad.

“Pozdravljam predstavljanje Strategije u vrijeme našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, a koja je u ovim okolnostima relevantnija nego ikad", istaknuo je ministar Ćorić te dodao kako se nada da će se ambicije iz Strategije prenijeti i globalno.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u priopćenju ističe kako će zaštita, obnova i očuvanje prirode biti presudni faktori u oporavku Europe od gospodarske krize. Zato su čelnici država i vlada Europske unije 26. ožujka pozvali Europsku komisiju da započne rad na sveobuhvatnom planu za oporavak Europske unije koji uključuje zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju.

Zaštita i obnova bioraznolikosti i funkcionalni ekosustavi

"Priroda je jednako važna za mentalno i fizičko blagostanje, koliko i za sposobnost društva da se nosi s globalnim promjenama, zdravstvenim prijetnjama i katastrofama. Upravo je pandemija COVID-19 podigla svijest o povezanosti ljudskog zdravlja i ekosustava, opskrbnih lanaca i obrazaca potrošnje. Zaštita i obnova bioraznolikosti i funkcionalni ekosustavi ključni su dio odgovora na globalnu zdravstvenu i ekološku krizu i važan aspekt za osiguranje dugoročnog opstanka i dobrobiti naših društava te za jačanje naše otpornosti i sprječavanje pojave i širenja budućih bolesti", ističe u priopćenju Ministarstvo.

Europska komisija je danas predstavila "Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. godine - Vraćanje prirode u naše živote" koja je jedan od ključnih elemenata Europskog zelenog plana, nove europske strategije za postizanje održivosti europskog gospodarstva.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić