Ministar Ćorić: U brodogradnji riječ mora imati tržište, a ne dirigirani ždrijeb

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostovao je danas u Studiju uživo N1 televizije.

Na početku razgovora ministar se osvrnuo na temu Uljanika rekavši kako svoje stavove jasno artikulira pa ni ovaj put nije napravio iznimku.
 
"Svjedoci smo činjenice da je u posljednjih 28 godina brodogradnja više puta sanirana. Samo Uljanik grupa dobila je milijarde kuna i nastavak takvog funkcioniranja nema previše smisla" rekao je ministar.
 
Govoreći o premijerovoj izjavi o nekim novim rješenjima, ministar Ćorić rekao je kako je Vlada ipak bila određena.
 
"Plan restrukturiranja koji je predložen od strane strateškog partnera i Uprave nismo u stanju podržati jer nosi opterećenje i neizvjesnu budućnost. Ne mogu komentirati odluke Trgovačkih sudova, ali Vlada je svoje rekla. Hoće li biti alternativnih ideja, treba vidjeti", kaže Ćorić. Dodaje kako ne bi govorio o buđenju lažne nade brodogradilištima, te da za neku alternativnu ideju - ne zna.
 
O ideji ministra gospodarstva Darka Horvata da bi Uljanik mogao spasiti na način da gradi brodove za Jadroliniju, Ćorić kaže kako postupak nabave brodova ne može ići dirigiranim ždrijebom nego postupkom javne nabave.
 
"Nisam siguran da je u ovom trenutku moguće naći takvo rješenje", rekao je ministar naglašavajući kako bi perspektivu na kraju trebalo potražiti na tržištu.
 
"S obzirom na iskustvo koje je odnijelo milijarde kuna, tržište treba reći svoje", kaže ministar.
 
Fortenova grupa je kompanija s perspektivom
 
Na pitanja o novom početku Agrokora, Fortenova grupi i premijerovoj izjavi da je u pitanju sjajan završetak sjajnog posla, Ćorić kaže kako je Vlada u proces restrukturiranja ušla u dobroj volji.
 
"Taj proces je obavljen na najbolji mogući način i ne na račun poreznih obveznika. Fortenova grupa plovi dalje kao kompanija koja ima perspektivu", kaže.
 
Govoreći o aferama koja su pratile proces restrukturiranja Agrokora i zbog kojih je u konačnici morala otići ključna osoba u ovom procesu, ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, Ćorić kaže da je sjena koja je pala na taj proces obrisana odlaskom Dalić.
 
"Ona je preuzela političku odgovornost i tu je priča završena. Martina je odlučila ići u tom smjeru, mislim da je time sve rekla", kaže.
 
Ne namjeravam se baviti drugim resorima
 
Odgovarajući na pitanje o mogućem odlasku ministra financija Zdravka Marića iz Vlade, Tomislav Ćorić otklonio je mogućnost da bude njegov nasljednik.
 
"Kad god je dolazilo do potencijalne rekonstrukcije, moje se ime spominje u različitim kontekstima. Nakon kratkog mandata u resoru rada, i sada energetike, ne namjeravam se baviti drugim resorima. Ovaj resor nosi pregršt izazova, on je u potpunosti apsorbirao sve moje vrijeme i energiju i ne namjeravam iz njega izlaziti do kraja mandata ove Vlade. Što se tiče Zdravka i njegovih odluka, on je napravio dobar posao, držim da je riječ o sjajnom financijašu. Njegovi planovi su njegovi planovi i on će ih kad bude htio jasno iskomunicirati", kaže ministar Ćorić.
 
"Nisam siguran da postoji takav stručnjak koji bi mogao prelaziti iz jednog resora u drugi i rješavati izazove koje ta funkcija traži", zaključio je tu priču.
 
Natječaj u NP Krka može se i poništiti
 
Na pitanja o natječaju za ravnatelja Nacionalog parka Krka na kojemu je izabrana Nella Slavica, a čiji je izbor pokrenuo lavinu negodovanja kandidatkinje koja nije izabrana Ljiljane Zmijanović, ministar kaže kako "govorimo o zakonskom momentu".
 
"Ako to bude tako kako tvrdi gospođa Zmijanović, poništit će se natječaj i svi se mogu ponovno prijaviti", kaže Ćorić.



Pisane vijesti | Tomislav Ćorić