Ministar Ćorić za RTL Danas: Podravka će ostati u vlasništvu države koliko je i sada

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u RTL-u Danas. Poručio je da Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezerviran za prijatelje i obitelj.

„Većina građana po anketama koje smo radili podupire neradnu nedjelju u trgovinama jer je to veliki sektor koji je najizloženiji radu nedjeljom“, kazao je Ćorić.

Naglasio je da se takvim zakonskim rješenjem može onima koji su najugroženiji omogućiti da imaju nedjelju za obitelj.

„Proteklih smo godina svjedoci da Hrvatska ima nedostatak radnika. U cijelom nizu sektora imamo problem s radnom snagom i mislimo da neradna nedjelja ne bi dovela do otpuštanja. Svi koji tako olako stavljaju u koš s drugim danima i misle da je profit najvažniji, trebali bi možda osam sati provesti na blagajni pa onda komentirati kako to izgleda“, rekao je Ćorić.

Upitan bi li se zabrana odnosila na sve trgovce ili bi bilo iznimki poput benzinskih crpki, ministar je kazao da što je više iznimki, to je zakon ranjiviji pred Ustavnim sudom i upravo zbog toga će iznimke biti minimalne.

„To će biti samo trgovine u onim objektima koji su infrastrukturno važni, poput zračnih luka, kolodvora, benzinskih crpki i bolnica, ali neće ih biti previše“, dodao je.

Upitan znači li 16 nedjelja to da Vlada računa na sezonu od tri mjeseca i potrošački prosinac, odgovorio je da 16 nedjelja pretpostavlja mogućnost da vrh turističke sezone plus nekoliko tjedana oko blagdana budu pokriveni i da trgovački lanci, koji se najviše opiru, mogu namiriti najveći dio potrošnje koja se tada odvija.

U ostalim nedjeljama će se prometi prirodno preliti na dane oko vikenda, kada i jesu najveći prometi, prema fiskalizaciji.

Planira li vlada prodati državne udjele u Podravci?

„To ne da nije točno nego u narednom razdoblju očekujemo od Podravke da se širi i preuzima druge firme na tržištu i poveća obujam svog poslovanja. Podravka će ostati u vlasništvu države koliko je i sada“, kazao je ministar Ćorić.

Izvor: RTL/Vlada

Pisane vijesti