Ministar Dabro s predstavnicima Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je danas sastanak s predstavnicima Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) vezano uz trenutno stanje u govedarskom sektoru i mogućnostima financijske pomoći kako bi se sektor stabilizirao.

Iz resornog ministarstva napominju kako su govedarski sektor zadnjih godina pogodile različite krize, od pandemije Covid-19 do eskalacije rata u  Ukrajini, što je utjecalo na rast cijena energenata, te tržišni poremećaji u cijenama pšenice i kukuruza, a posebno je bio izražen porast cijena gnojiva na europskom i svjetskom tržištu.
 
Dabro je naglasio da proizvođače najviše muči cijena mlijeka, međutim, to je pitanje tržišta i ministarstvo ne može utjecati na cijenu.
 
Kao jedan od  najvećih problema u sektoru, istaknuo je poljoprivredno zemljište, stoga je resorno ministarstvo, kako je kazao, već u procesu izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
 
Uslijed brojnih poremećaja na tržištu posljednjih godina, moramo postati svjesniji i prepoznati važnost lokalno proizvedene hrane, rekao je ministar, napominjući kako nažalost veći dio potrošača odluku o kupnji donosi na temelju cijene, iako se trendovi zadnjih godina mijenjaju, te lokalni proizvodi sve više dobivaju na važnosti.
 
Naša je prilika upravo u tome da potrošaču pružimo jamstvo u pogledu kvalitete i autentičnosti, dodaje, ističući kako on u tome vidim priliku za napredak.
 
„Proizvodnja mlijeka zahtijeva velika ulaganja, a upravo proizvođači osiguravaju zapošljavanje i opstanak ruralnih prostora, te su nam od velike važnosti“, kazao je Dabro.
 
Iz resornog ministarstva podsjećaju da su ove godine predstavili Program razvoja sektora mljekarstva do 2030., vrijedan više od 592 milijuna eura, dok je za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran iznos od 10 milijuna eura, te se proizvođačima sufinancira kupovina rasplodnih grla u sektoru proizvodnje mlijeka.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti