Ministar Erlić potpisao ugovore za tri projekta vrijednosti 5,3 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2024/Srpanj/09_srpnja/Erli, Zadar.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je u Zadru potpisao ugovore za tri projekta financirana u okviru Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021. - 2027., vrijedna 5,3 milijuna eura.

Interreg VI-A IPA Program Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021.-2027. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku, a cilj je poticati pametan, zelen i uključiv razvoj pograničnih regija programa.
 
Ministar Erlić je kazao kako je prvi projekt orijentiran na energetsku učinkovitost, odnosno ulaganja u obnovljive izvore energije, drugi je vezan uz bolje gospodarenje otpadom, dok se treći odnosi na mjerenje i praćenje kvalitete zraka i alergena u zraku.
 
Ugovori su dodijeljeni u sklopu europskog programa prekogranične suradnje, a time Zadarska županija nastavlja uspješnu praksu korištenja europskoga novca.
 
Vodeći partneri u projektima su institucije iz Zadarske županije.
 
Tako je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA potpisala ugovor za projekt Apollo, vrijedan 2.262.234 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva EU iznose 1.922.898 eura.
 
U sklopu navedenog projekta u Zadarskoj županiji će biti sagrađeno 11 fotonaponskih elektrana, a planira se i nabava električnih vozila, električnih punionica te uređaja za praćenje potrošnje energije.
 
Sredstva koja je dobila zadarska Čistoća, u sklopu projekta Recircle, bit će uložena u 110 nadzemnih i polupodzemnih spremnika. Projekt je vrijedan 2.322.953 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 1.974.510 eura.
 
Projekt AllerShield Zavoda za javno zdravstvo vrijedan je 807.816 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 686.643 eura.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti