Plenković: Vujčić ostaje na čelu Hrvatske narodne banke, a o državnim tajnicima razgovara se s nizom aktera u koaliciji

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/08_srpnja/PVRH Andrej Plenkovic_izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a na pregovore s Domovinskim pokretom oko broja mjesta državnih tajnika koja će im pripasti. Istaknuo je da taj broj mora biti realan. Otkrio je kako će dosadašnji guverner HNB-a Boris Vujčić dobiti novi mandat.

Premijer je izvijestio kako su na Predsjedništvu razgovarali o brojnim nedavnim aktivnostima, o sadržaju sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, o suradnji s hrvatskim izvoznicima i Hrvatskom obrtničkom komorom, državnim obveznicama, susretu s Draganom Čovićem, 11. obljetnici ulaska u EU te o stanju u turizmu. Razgovarali su i o sanaciji kuća u područjima koja su pogođena nevremenom.

Podsjetio je i na pad stope inflacije na 2,4 posto, kao i na najveću zaposlenost ikad te na projekcije rasta svih relevantnih aktera između 3 i 3,5 posto u ovoj godini, što je za Hrvatsku i standard građana najbitnije.

Premijer Plenković također je kazao da Boris Vujčić ostaje na čelu Hrvatske narodne banke te kako je o tome razgovarao s guvernerom.

''Dogovorili smo se da on nastavi s još jednim mandatom. Vodite računa da smo skupa vodili proces članstva u europodručju. To su pozicije na kojima je kontinuitet itekako bitan. Mislim da imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Ovaj tjedan ćemo to riješiti'', kazao je.

Na upit novinara komentirao je i pregovore o državnim tajnicima.

Broj državnih tajnika mora biti realan

''Razgovaramo s nizom aktera koji su u vladajućoj većini. Nije to samo pitanje Domovinskog pokreta, nego i drugih. Moramo naći neke realne okvire. Ne može u Vladi biti 150 državnih tajnika'', rekao je.

Upitan što misli o izjavi Ivana Penave koji je kazao kako Domovinski pokret očekuje 10 do 15 državnih tajnika, poručio je kako taj broj mora biti realan.

''Dogovorit ćemo se. Mora biti realan broj. Državnih tajnika je manje nego zastupnika i time sam sve rekao'', dodao je.

Rodni studiji moraju proći zakonsku proceduru

Premijer se osvrnuo i na pitanje otvaranja smjera Rodnih studija na Filozofskom fakultetu.

''To je pitanje akreditacija i procedura koje su u domeni Ministarstva znanosti i obrazovanja. Postoji generalni dogovor kada je riječ o implementacije interpretativne izjave koja je bila vezana za Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti žena i djece od nasilja, a ovo drugo je procedura koja se mora proći'', istaknuo je.

Izbori u Francuskoj: Poruka je jasna i vidjet će se na predsjedničkim izborima

Premijer se osvrnuo i na izbore u Francuskoj i preokret koji se na njima dogodio.

''Mene ništa nije iznenadilo. U Francuskoj postoji tzv. republikanski refleks. Cijeli francuski izborni sustav je smišljen da stranke krajnjih opcija, a to je godinama bilo Nacionalno okupljanje, uopće ne dođu u Nacionalnu skupštinu. Kada sam ja živio u Francuskoj oni su imali dva mandata. Prva koja je to uspjela bila je unuka gospodina Le Pena i to je bilo veliko čudo'', prisjetio se.

Pojasnio je kako je Nacionalno okupljanje i u drugom krugu uvjerljivi relativni pobjednik sa 143 zastupnika, ali da izborni sustav njima onemogućuje da budu pobjednici izbora kao što je u postotku to izgledalo. 

''Međutim, poruka je ostala i ta poruka će se vidjeti za tri godine kada budu predsjednički izboru u Francuskoj. Predsjednik je ostao bez svoje većine i morat će se prilagoditi'', dodao je i pritom se osvrnuo i na predsjednika RH Zorana Milanovića.

''Poruke promjena, to vam je Milanović htio tu, sjećate se tih poruka, ali se pokazalo da HDZ pobjeđuje i na velikoj i maloj izlaznosti te da je on teško poražen, kao i opozicija”, poručio je na kraju obraćanja medijima premijer Plenković.


Pisane vijesti