Ministar Filipović predstavio aplikaciju "Kretanje cijena", od danas dostupna građanima

Slika /Vijesti/2023/Veljača/17 veljače/HN20230217925353.JPG

Građanima je od danas putem mobitela i internet stranice kojoj se može pristupiti preko stranice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dostupna aplikacija o kretanju cijena u maloprodaji, tzv. 'bijela lista'. "Cilj je utjecati na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan, i oni će to znati cijeniti", rekao je ministar Filipović. Svi oni koji su poslali podatke poslali su poruku transparentnosti, da nemaju što sakrivati od javnosti i građana, naglasio je, napominjući kako tri trgovačka lanca koja su na 'bijeloj listi' pokrivaju 38 posto tržišta. 

Trgovci koji su na toj tzv. "bijeloj listi" su Konzum, Tommy i KTC, koji su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dostavili sve tražene podatke, a to su cijene za oko 350 artikala, čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

"Cilj je utjecati na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan, i oni će to znati cijeniti", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji je danas poslijepodne i predstavio aplikaciju kretanje cijena. 

Svi oni koji su poslali podatke poslali su poruku transparentnosti, da nemaju što sakrivati od javnosti i građana, naglasio je, napominjući kako tri trgovačka lanca koja su na 'bijeloj listi' pokrivaju 38 posto tržišta. 

Živimo u kriznim vremenima

U vezi trgovačkih lanaca koji nisu dostavili cijene, ministar je rekao kako su dodatni razgovori s njima obavljeni, no kako je jasno da oni ne žele dati tražene podatke, ne žele biti transparentni i ne žele omogućiti građanima da imaju potpunu informaciju o cijenama. 

"Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi. Ne radimo ovo iz hira, ne interveniramo prema tržištu zato što to želimo, nego zato što živimo u kriznim vremenima. A ovakav način će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko ne", poručio je Filipović. 

 "Život je dvosmjerna cesta" i ne možemo biti u situaciji kada država treba pomoći, kao što pomaže tijekom cijele energetske krize, a s druge strane se ne želi dati cijene, rekao je ministar, iznoseći pritom podatke kako je zbog mjera Vlade oko cijena struje primjerice NTL od listopada do kraja siječnja platio 1,5 milijuna eura manje, a Spar je platio struju 855 tisuća eura manje.

"S jedne strane treba uzeti od države, a s druge strane niste u stanju pokazati građanima cijene", kazao je Filipović, koji smatra kako je to iznimno nekorektno.

Radimo na novom paketu mjera

Na novinarski upit hoće li kod donošenja novog paketa mjera one koji su surađivali nagraditi potporama, a oni koji nisu surađivali ne bi imali priliku dobiti potpore, odgovorio je kako će se sve uzeti u obzir. "Ne možete očekivati da kad god imate problem tražite od Vlade pomoć i da to riješi, a s druge strane niste u stanju dati podatke na uvid našim građanima", rekao je Filipović.

Kazao je kako će Vlada pratiti situaciju u idućem razdoblju te kako se radi na novom paketu mjera i vodit će se računa o svemu.

Napominjući kako sadašnje mjere vrijede do kraja ožujka, nije želio govoriti o detaljima mjera koje se planiraju. 

"Pratimo situaciju. Radimo na novom paketu mjera i dok god traje kriza u kojoj se cijela Europa nalazi, mi ćemo reagirati", rekao je Filipović. 

Poručio je pritom kako je najvažnije da imamo stabilnu situaciju što se tiče energenata te naveo kako je cijena dizela u Hrvatskoj trenutno niža nego u Srbiji, BiH, Sloveniji, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj.

Aplikacija i internetska stranica o kretanju cijena konstantno će se nadograđivati

Ministar Filipović je najavio je i kako će se aplikacija i internetska stranica o kretanju cijena konstantno nadograđivati te će se u jednom trenutku popisati cijene drugih trgovačkih lanaca, za što će Ministarstvo nekoga angažirati.

Pojasnio je i kako je na aplikaciji najviša cijena koja je na policama trgovačkih lanaca. To je najviša cijena i može se pratiti njihov trend, a cijene u tri trgovačka lanca mogu biti jedino niže nego u aplikaciji, rekao je, dodajući kako se putem aplikacije može pratiti koji proizvodi su poskupjeli, koji su pojeftinili, koji su proizvodi na akciji, koji su zadržali cijenu.

Cijena aplikacije je ispod 200 tisuća kuna, kazao je Filipović u odgovoru na novinarska pitanja.

Na novinarski upit hoće li poslati poruku građanima da kupuju tamo gdje se posluju transparentno, Filipović je odgovorio: "Ako građani mogu vidjeti da su primjerice Konzum, KTC i Tommy stavili na raspolaganje informacije o 350 proizvoda, onda je jasno gdje bi netko trebao kupovati. Ja ću osobno svaki puta prije otići u Konzum, KTC i Tommy nego bilo koji lanac koji javnosti nije dao informaciju o svojim proizvodima. Jednako tako kao što ću natočiti gorivo na svim drugim benzinskim pumpama, a ne na Petrolu koji nam je zatvorio na sat vremena pumpe a za to nije imao nikakvog razloga".

Ministar vjeruje kako će i građani razmišljati na takav način.

Upitan hoće li ulagati u narodne obveznice, kratko je odgovorio kako razmišlja o tome ali mora vidjeti da netko ne bi rekao da to nije neki sukob interesa. 

Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti