Ministar financija Linić: Želimo zaštiti sve sudionike u platnom prometu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_financija_linic_zelimo_zastiti_sve_sudionike_u_platnom_prometu.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata. Usklađujemo se s europskom regulativom i direktivama koje se odnose na ovo područje, kazao je ministar financija Slavko Linić, dodavši kako se ovim zakonom štiti platni nalog i svi sudionici u platnom prometu. Osiguravamo da stečajni upravitelji ne mogu pobijati naloge koji su bili u sustavu platnog prometa prije otvaranja stečaja, objasnio je ministar Linić.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom osiguranju. Prema riječima ministra financija, ovim zakonom se proširuju instrumenti osiguranja plaćanja što znači da vjerovnici kao novi instrument mogu koristiti i kreditna potraživanja.

Vlada je usvojila Plan pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2012. godinu, a donesena je i Uredba o viznom sustavu. Između ostalog, izmijenjena je i Odluka o osnivanju Povjerenstva za praćenje rada Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) te je prihvaćeno pokroviteljstvo nad 7. konvencijom hrvatskih izvoznika koja će se održati 21. svibnja 2012. godine u Zagrebu.



Pisane vijesti