Ministar financija Marić: Proračun će biti uravnotežen unatoč rastu plaća

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da će proračun za iduću godinu, koji bi Vlada trebala predložiti idući tjedan, biti uravnotežen bez obzira na povećanje osnovice plaće za državne i javne službenike.
"Proračun se neće promijeniti u odnosu na planirani cilj", rekao je Marić, dodajući da Vlada radi na proračunu u koji uklapa povećanje osnovice plaća državnih službenika u tri navrata i koje bi ukupno trebalo iznositi 6,12 posto.
Ustvrdio je da će proračun biti uravnotežen, iako se planira povećanje plaća državnim i javnim službenicima u idućoj godini te objasnio da će to povećanje biti nadoknađeno odustajanjem od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.

Povećanje plaća neće se odraziti na javni dug i uravnoteženost proračuna

"Zbog toga se povećanje plaća neće odraziti na javni dug i uravnoteženost proračuna", rekao je Marić.
Upitan je li zadovoljan uštedama u pojedinim resorima, odgovorio je da je zadovoljan ukupnim rezultatom fiskalne politike.
Na pitanje mogu li prosvjetari, koji štrajkaju nezadovoljni plaćama i Vladinom politikom plaća u javnom sektoru, do donošenja proračuna računati na povećanje koeficijenata za izračun plaća, odgovorio je s "Vidjet ćemo" te dodao da je Vlada povećala osnovicu plaća za ukupno 18 posto, a do kraja mandata bi to povećanje, uz porezne olakšice i oslobođenja, moglo biti i veće od 20 posto.
S druge strane, dodao je, postoji nezadovoljstvo uredbom o složenosti poslova i koeficijentima, što, kako je rekao, treba proanalizirati.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u prošlotjednom je podnošenju Godišnjeg izvješća o radu Vlade u Hrvatskom saboru najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja od po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Najavio je i da će se osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podići s 3.800 na 4.000 kuna.
Marić je kazao da će  najavljeno povećanje plaća javnim i državnim službenicima na godišnjoj razini stajati oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna.
Govoreći o podizanju osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna, pojasnio je da će se broj obveznika poreza na dohodak koji nisu u poreznim škarama povećati za 75 do 80 tisuća, na već postojećih 1,7 milijuna građana.

Kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu

Podizanje osobnog odbitka po njegovim će se riječima odnositi i na ostale zaposlene, njih oko milijun, a financijski učinak će ovisiti o njihovim plaćama.
Ukupni efekt te mjere je 500 milijuna kuna koje bi se trebale sliti u džepove građana, ali i uskratiti lokalnoj samoupravi, no Marić najavljuje kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu. Naime, porez na dohodak je jedan glavnih prihoda jedinica lokalne samouprave.
Kao i ostale porezne izmjene, i ta bi trebala krenuti s prvim danom iduće godine.
Odgađanje smanjenja stope PDV-a za jedan postotni bod, rekao je Marić, ostavit će u državnoj blagajni između 1,7 i 1,8 milijardi kuna.

(Izvor: HINA/Vlada)
 

Pisane vijesti