Ministar Glavina: Cilj je veći rast izvan ljetne sezone

Slika /Vijesti/2024/Listopad/1_listopada/HN_20241001723471.jpg

U Zagrebu se od 30. rujna do 2. listopada održava međunarodna konferencija Tourism 365, koja je okupila nekoliko stotina domaćih i turističkih profesionalaca i dužnosnika, a na kojoj će se raspravljati o aktualnim trendovima i mogućnostima turističke suradnje.

Tom prigodom, ministar turizma i sporta Tonči Glavina podsjetio je na podatke o prihodima od stranih turista, koji su u prvoj polovici ove godine za 7,5 posto veći nego lani, a za 4,3 posto veći u drugom kvartalu, što je ocijenio izvanrednim.
 
"Možemo biti zadovoljni i sretni jer podaci pokazuju da postajemo cjelogodišnja destinacija. Do kraja godine očekujemo dobre trendove, i da to bude najuspješnija godina hrvatskog turizma. Posebno mi je drago što smo u ljetu imali brojke slične lanjskima i to želimo zadržati, ali uz puno jaču predsezonu i posezonu", rekao je Glavina.
 
Istaknuo je značaj dobrog odnosa cijene i kvalitete ponude, ali i kvalitete života i koristi od turizma, na čemu se, dodao je, radi.
 
Idemo s jasnom porukom da je politika rasta i gradnje tipa „još smještaja, još servisa, još svega“ iza nas, poručio je ministar, napomenuvši kako sada nastupa era povećanja prometa izvan ljetne sezone, jer ako to ne učinimo sada, kazao je, imat ćemo problem prekomjernosti, i nezadovoljne stanovnike za tri do pet godina, kao što imaju neke druge zemlje.
 
Osvrnuo se i na porez na nekretnine, koji će, prema riječima ministra, plaćati i stranci koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti