Ministar Gordan Maras za Jutarnji list: Mali i srednji poduzetnici čine 98 posto svih članova HGK. Zbog njih ne mogu i n

Gordan Maras, SDP-ov ministar poduzetništva i obrta, ovog je tjedna svojim prijedlogom da se ubuduće članarina u HGK plaća dobrovoljno naljutio svog kolegu iz Vlade ministra Ivana Vrdoljaka. HNS-ov ministar gospodarstva ostao je zatečen Marasovim javnim istupima jer o njegovim namjerama, kako tvrdi, nije znao ništa, a ipak je HGK u Vrdoljakovu resoru. Ovaj sukob dvojice ministara neodoljivo podsjeća na već viđen scenarij kada su se SDP i HNS prepirali oko poreza na nekretnine. Tada je isto tako jedan SDP-ov ministar (Slavko Linić) najavio uvođenje poreza, a da o tome nije razgovarao s HNS-ovim članovima Vlade. U tom je sukobu premijer Milanović stao na stranu HNS-a, pa se porez odgodio za neka bolja vremena. Ovaj put, tvrdi Maras, predsjednik Vlade ipak podržava svog SDP-ova ministra. Od reforme HGK, rekao je Maras u intervjuu Jutarnjem listu, ne odustaje.

Nedavno ste se javno još jednom založili za ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, odnosno vaš je prijedlog da se članarina naplaćuje dobrovoljno. Navedite mi nekoliko ključnih razloga zašto mislite da je to dobro i kako će se to odraziti na poslovanje HGK?

- To će povećati angažman, proaktivnost i kvalitetu HGK te ju transformirati u učinkovit i efikasan servis okrenut gospodarstvenicima. Naime, poduzetnici koji bi se odlučili da ostanu članovi Komore, usluge koje HGK pruža plaćali bi dobrovoljno i zbog toga će, očekujem, u budućnosti pružene usluge biti kvalitetnije, što će i samoj Komori pomoći da se reformira na pravi način.

Vaš prijedlog naljutio je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je rekao da o tome ne zna ništa, da ne radite dobro kada u javnost puštate najave koje nisu dogovorene na užem kabinetu Vlade te da zbunjujete poduzetnike. Je li Vrdoljak u pravu kada kaže takvo što i hoćete li unatoč njegovu protivljenju i dalje na tome inzistirati?

- Zbog stava i želje da poduzetnicima osiguram što bolju i pravedniju poziciju na tržištu nema se tko što ljutiti, nego upravo suprotno, treba to podržati. Prijedlog zakona o HGK još nije niti dovršen pa oko njega niti ne može biti neslaganja. U javnost sam izašao sa svojom inicijativom koja nije od jučer, da HGK napokon reformiramo kad već ne postoji želja da se to napravi iznutra. Novi predsjednik inzistira na obveznom plaćanju članarine i zadržavanju više od 600 zaposlenih. Od reforme ne mogu i neću odustati zbog malih i srednjih poduzetnika, koji su moja odgovornost i koji čine 98 posto svih članova HGK.

Jeste li razgovarali s ministrom Vrdoljakom nakon ovog sukoba? Ako jeste, što ste mu rekli, jeste se ispričali jedan drugome?

- Između nas nema sukoba, a ispričati se treba samo poduzetnicima što nismo osigurali da HGK krene u reformu i da se provedu pravedni izbori za predsjednika. Nakon što sam vidio da HGK nastavlja po starom morao sam reagirati i znam da u tome imam podršku većine poduzetnika i kolege Vrdoljaka.

Rekli ste da ne vjerujete da će novo vodstvo HGK išta promijeniti i da niste zadovoljni načinom na koji je birano vodstvo. Mislite li da je problem u tome što je izabran HDZ-ov čovjek i biste li imali drugačije mišljenje da je izabrana osoba od SDP-ova povjerenja?

- U ovim izborima niti nije mogao biti izabran političar iz SDP-a jer sam inzistirao da se HGK makne od politike. Vidjeli smo što nam je HDZ-ova politika u protekla dva desetljeća s Vidoševićem u Komori donijela. Naravno da nisam zadovoljan izborima, kao niti time što se nisu poštovala ni pravila koja si je HGK sam zadao. Novi predsjednik HGK ne zadovoljava uvjete definirane statutom Komore jer nema potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama u gospodarstvu. Pozivam odgovorne ljude u Komori da spriječe daljnju blamažu.

Imate li podršku premijera u vašim prijedlozima oko HGK, odnosno podržava li šef Zoran Milanović vaš prijedlog o ukidanju obveznog članstva?

- Premijer me podržava u nastojanjima da unaprijedim poslovnu klimu za male i srednje poduzetnike koji jesu i bit će razvojna poluga gospodarstva i dosad se nije dogodilo da tu podršku nemam. Kada se premijer i ja ne bismo razumjeli i kada ne bih imao njegovu potporu, ne bih više bio ministar.

Razgovarao: Goran Penić
 

Vijesti iz medija