Ministar Horvat najavio novi set mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, najavivši nove mjere za pomoć poduzetnicima i hrvatskom gospodarstvu. Na samom početku ministar je izrazio sućut obitelji djevojčice koja je danas preminula nakon posljedica potresa u Zagrebu.

 Kazao je da je zgrada Ministarstva u jučerašnjim potresima pretrpjela oštećenja i najavio njihovu sanaciju.

Osigurana dodatna likvidnost

Na pitanje koje će se mjere za pomoć poduzetnicima prvo poduzeti, Horvat je poručio da se vodi bitka za svako radno mjesto, svaki obrt i svako trgovačkog društvo.

Naveo je da je već startala aplikacija putem koje poduzetnici mogu zatražiti dodatnu likvidnost kroz HAMAG Bicro, a kroz aplikaciju HZZ-a radnici  koji su dobili otkaz mogu zatražiti pomoć.
Otkrio je i da  se razmišlja o mogućnosti da i vlasnici obrta imaju ista prava kao i radnici. Naznačio je i da u ovom trenutku nema prostora za isplatu dividende te da je bitno  da svi koji dobro posluju, prihode usmjere u dodatnu likvidnost i nagradu zaposlenicima

„Dodatna likvidnost osigurat će se kroz HAMAG Bicro, HBOR, HZZ… Sada je najbitnije poslodavcima dati mogućnost reakcije. Kod svih onih koji mogu zadržati radnike, osigurana im je minimalna plaća. Za one koji to ne mogu, HZZ osigurava naknadu za nezaposlene“, rekao je.

Otkrio je da je Vlada spremna  i na rezanje plaća u javnom sektoru.

Nećemo dopustiti da dođe do nestašice ključnih proizvoda

O zahtjevu HUP-a koji traži hitne otpise i odgodu plaćanja PDV-a Horvat je rekao kako to nije moguće.

Dodao je da se cijeli dan s HUPom, HGK-om, HO-om te drugim gospodarskim udruženjima radi na drugom setu mjera uz ranijih 63.
"Ljudi s terena sugeriraju, mi osluškujemo, i slaže se novi set mjera", naglašava.

Istaknuo je kako se Hrvatska se ne suočava s nestašicom hrane. Kazao je da određeni segmenti gospodarstva još uvijek dobro funkcioniraju, poput proizvodnje hrane i trgovine u kojima se bilježi rast aktivnosti.
"Nećemo dozvoliti da brašno i neki drugi ključni proizvodi nestanu"; rekao je Horvat. 

Naveo je i da je županjska šećerana osposobljena za proizvodnju koncentriranog alkohola.
"Nećemo dopustiti izvoz, otpustili smo i određenu količinu kukuruza, napravili set od 50 ključnih proizvoda i vodimo računa da Hrvatska ne vidi njihovu nestašicu, spremni smo i na zabranu izvoza".

Na pitanje hoće li se zatvoriti gradilišta, Horvat je poručio kako gradilišta na otvorenom za koje je osigurana logistika i dobava građevinskog materijala na gradilišta  te potrebni uvjeti, trenutno funkcioniraju normalno.
"Probleme im predstavlja logistika i zabrana napuštanja prebivališta, ali te mjere su nužne", rekao je. 

Ministar je pozvao građane da budu odgovorni kako se ne bi morale uvoditi rigoroznije mjere.
 

Pisane vijesti