Ministar Horvat za Nacional: Hrvatska vlada trebala je zadržati set upravljačkih prava sukladno udjelu vlasništva u Ini

Nacional je ministru poduzetništva i obrta Darku Horvatu postavio konkretna pitanja o svim slučajevima u kojima se dovodi u pitanje njegova uloga u slučaju Ina-Mol te o njegovim odnosima s Jozom Petrovićem. Ministar Horvat na sva je pitanja pristao odgovoriti, a njegove odgovore prenosimo u cijelosti. Iz tih odgovora može se zaključiti da i on dijeli stajališta nekih svojih političkih oponenata o tome da Mol uništava Inu, ali smatra da se spor s Molom treba rješavati na drugačiji način.

S obzirom na vaše izjave o arbitražnom sporu između Hrvatske i mađarske u slučaju Ina-Mol, a u kojima izražavate bojazan o tome kako u tom postupku stoji hrvatska strana, mislite li da bi one mogle štetiti ili koristiti postupku, odnosno na bilo koji način utjecati na njega?

- Smatram kako nisam izjavio ništa što bi Hrvatskoj zasmetalo ili je stavilo u podređeni položaj.

Na temelju čega izražavate sumnju u to da hrvatska strana u tom postupku ne stoji baš najbolje?

- Temeljimo arbitražu na nepravomoćnoj presudi. Temeljimo postupak na presudi koju je Ustavni sud ukinuo te vratio slučaj na ponovno suđenje. A što se događa u međuvremenu? Sve u Ini stoji. Neki dan sam prvi put čuo i da će arbitražni spor završiti do kraja ove godine. A onda još slijedi i donošenje odluke, žalbeni postupak. Gdje će Ina biti dok to završi? Trebamo li gledati mirno i čekati da Mol uništava Inu, a istovremeno mit o pokušavamo promijeniti u postupcima u kojima je sve protiv nas. Moramo naši svoje adute i situaciju u Ini dovesti u okvir zakonitosti i istinskog strateškog partnerstva. Ovdje se ne radi o tome jesmo li mi s Molom strateški partneri ili nismo. Ako Mol ne pokazuje interes da pronađe kompromisno rješenje o takvim problemima, onda je vrlo upitno može li se njega smatrati strateškim partnerom.

Odražava li vaš stav vaše osobno mišljenje ili je riječ o stajalištu Vlade?

- Službeni stav Vlade daje resorno ministarstvo. U ovom slučaju to je Ministarstvo gospodarstva.

Jesu li te izjave koordinirane s predsjednikom Vlade ili njenim potpredsjednicima?

- Ako ste poslušali zadnje izjave potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka o ovom slučaju, vidjet ćete kako su potpuno koordinirane.

Jesu li te izjave usuglašene na ijednom koordinacijskom tijelu Vlade?

- Ne znam na što mislite, na koje to konkretno tijelo ili koordinaciju Vlade. Vladine koordinacije su radna tijela na kojima se raspravlja o zakonskim prijedlozima, ali do sada na nijednoj koordinaciji za gospodarstvo predmet nije bio zakonski prijedlog koji bi bio povezan s Inom.

Možete li navesti koje ste poslove obavljali kao ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva u vrijeme bivšeg predsjednika vlade Ive Sanadera?

- Ja sam bio ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva kada je predsjednica vlade bila Jadranka Kosor. Ministar gospodarstva u to doba bio je Đuro Popijač. Temeljem raspisanog javnog natječaja, provedenog testiranja i intervjua na prijedlog povjerenstva koje je testiranje provodilo vlada me imenovala ravnateljem Uprave za energetiku, ne kao državnog dužnosnika nego kao rukovodećeg službenika koji se na tu rukovodeću dužnost bira putem javnog natječaja.

Na čiju ste preporuku zaposleni na toj funkciji?

- Na funkciju ravnatelja Uprave za energetiku izabran sam temeljem provedenog javnog natječaja i odluke vlade.

Jeste li kao ravnatelj Uprave za energetiku bili zaduženi za sklapanje prvog dodatka ugovora o međusobnim odnosima dioničara 30. siječnja 2009., kojim su Molu prepuštena upravljačka prava u Ini?

- Ne. Glavni ugovor i svi dodaci glavnom ugovoru sklopljeni su prije moga imenovanja za ravnatelja Uprave za energetiku, stoje lako provjeriti. Potpisnici tih ugovora bili su dužnosnici u vladi, a ne rukovodeći državni službenici, što je također vrlo lako provjeriti.

Kakav je vaš odnos s Jozom Petrovićem, kada ste se i u kojim okolnostima upoznali?

- Petrovića doista poznajem. Znam da je bio član Uprave Ine, da trenutno ima svoju konzultantsku tvrtku i da je konzultant mađarskog Mola. Popio sam nekoliko puta s njim kavu, međutim uvijek u širem društvu kada se razgovaralo o energetici. Naš odnos bih nazvao poznanstvom, a ne prisnim prijateljstvom.

Koliko ste često putovali izvan Hrvatske na račun Mola?

- Nikada na račun Mola u nikakvu aranžmanu nisam putovao izvan Hrvatske.

Smatrate li pretjeranim optužbe da je prepuštanje upravljačkih prava Ine mađarskom Molu veleizdaja nacionalnih interesa?

- Smatram da se bezuvjetno prepuštanje upravljačkih prava Molu nije smjelo dogoditi. Hrvatska vlada je trebala sukladno udjelu vlasništva zadržati set upravljačkih prava. Isto tako smatram da 2003., kada je Mol izabran za strateškog partnera i imao 25 posto plus 1 dionicu, nije trebao dobiti toliko upravljanje. Mol je tada dobio daleko veća upravljačka prava nego što je to normalno za 25 posto plus 1 dionicu.
 
Razgovarala Orhidea Gaura Hodak
Nacional, 26. travnja 2016.
 

Vijesti iz medija | Poduzetništvo i obrt