Ministar Kovač poručio Srbiji da umjesto slanja nota objavi kritike ICTY-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač odbacio je u utorak optužbe Beograda da Hrvatska veliča ustaše i teroriste i pozvao srbijanske vlasti da umjesto slanja prosvjednih nota Hrvatskoj objave svojoj javnosti oštre kritike Haškog suda (ICTY) da se u Srbiji "nastavljaju veličati ratni zločinci".

Srbijanska vlada poslala je u ponedjeljak četvrtu prosvjednu notu Zagrebu u tjedan dana kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i tvrdi da su neke odluke hrvatskih sudova "uperene protiv srpskog naroda".

Šef hrvatske diplomacije ponovno je odbacio te optužbe i srbijanskim vlastima poručio da bi bilo bolje da domaću javnost upoznaju s posljednjim izvješćem ICTY-a Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se navodi da je Srbija skrenula s puta suradnje s tribunalom i nastavlja s veličanjem ratnih zločinaca. 

"Važno je da Srbija radi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost ikakvim dopisima i da kaže svojoj javnosti da je predsjednik ICTY-a objavio izvješće o radu, da je jasno konstatirao da Srbija više ne surađuje u potpunosti s ICTY-em, da ima obvezu  izručiti troje svojih državljana i da se u Srbiji kontinuirano veličaju ratni zločinci", rekao je Kovač na konferenciji za novinare.

"Mislim da to javnost treba znati", istaknuo je ministar.
 
Odbacujući kritike Beograda, istaknuo je da se Hrvatska drži vrednota demokracije i slobode zapisanih u svom ustavu.

"U preambuli Ustava jasno stoji da je Hrvatska zemlja koja stoji nasuprot fašističkoj, nacističkoj i komunističkoj ideologiji. Mi iza toga stojimo", istaknuo je ministar Kovač.

Tekst: Hina
 

Pisane vijesti