Ministar Lalovac: Riješit ćemo problem stambenih kredita, nema više mjesta dužničkom ropstvu

Slika /Vijesti/2015/ožujak/31 ožujka/0018_187._sjednica_vlade.jpg

"Nemam ja tu više milosti, sigurno će sve to biti riješeno do 12. mjeseca. Ako dovedu hrvatsku Vladu pred zid, morat ćemo reagirati, hoće li to biti porezi na aktive banaka koji nisu isključeni ili nešto drugo, morat ćete mi dati vremena" rekao je ministar.

Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u emisiji „Veto“ na Jabuci TV. Ministar je govorio o novom Zakonu o stambenom kreditiranju, te o rješavanju problema kredita u francima, ali i u eurima. "Više neće biti egzotičnih valuta kao franaka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo o svima brinuti, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim zakonom. Nema više mjesta dužničkom ropstvu", rekao je ministar Lalovac i nastavio: "Odlučnost smo pokazali dva puta i pokazat ćemo ju i treći puta. A ta treća mjera će biti najbolnija za banke. Nemam ja tu više milosti, sigurno će sve to biti riješeno do 12. mjeseca. Ako dovedu hrvatsku Vladu pred zid, morat ćemo reagirati, hoće li to biti porezi na aktive banaka koji nisu isključeni ili nešto drugo, morat ćete mi dati vremena. Nije lako doći do rješenja, radi se o velikim iznosima. Ovo su izuzetno teške odluke, a moramo misliti na građane i koji su u kreditima u eurima".

Ministar je govorio i o hrvatskom sustavu fiskalizacije, za kojeg su zainteresirane europske zemlje. "Nedavno sam se vratio iz Češke čiji potpredsjednik i ministar financija jako hvale naš sustav, oni imaju puno problema sive ekonomije i navode kako je naš model najbolji u Europi. Oni su jako zainteresirani da ga koriste i očekujem da ćemo do kraja godine to realizirati. To sada mora proći u njihovom parlamentu i nadam se da ćemo onda i mnogim hrvatskim kompanijama otvoriti posao u inozemstvu. Cilj mi je da ne izvozimo samo brodove, već i našu pamet. Moguće je da realiziramo i prodaju sustava fiskalizacije i u Austriju s čijim ću ministrima uskoro isto obaviti ključne razgovore, a i dalje razgovaramo s Grcima koji rade na ozbiljnim mjerama i sigurno će im u sklopu povećanja PDV-a trebati i sustav fiskalizacije", najavio je ministar Lalovac.

Što se tiče punjenja proračuna i deficita, ministar je istaknuo da se vide pozitivni pomaci u punjenu proračuna i da je deficit već sada manji za tri milijarde kuna."Porez na dodanu vrijednost je veći, znači da se ekonomija oporavlja. Vjerujem da ćemo ispoštovati sve što smo zacrtali u proračunu, a ukoliko se pokaže da će ljeto biti bolje, nadam se i još puno boljim brojkama. Raste industrija, počeli smo s energetskom, nema više megalomanskih projekata. Zato je i Karamarkova najava o gradnji cesta, tunela i željeznica nezdrava i nerealna. Za takve projekte u proračunu nema novaca i ne može se izmišljati. Jedini način je ovo što ova Vlada radi, gradnja putem Junckerovog plana ili novcem iz EU fondova".

"Do rujna ćemo donijeti potrebna zakonska rješenja, poput Zakona o komunalnoj naknadi zbog koje nećemo morati ići na Zakon o nekretninama. To su sve mjere na kojima radimo i devetom mjesecu neće biti primjedbi iz Europske komisije", rekao je ministar Lalovac.



Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije