Ministar Linić iz Bruxellesa: Vlada će do kraja tjedna razmotriti mogućnosti za rezanje prekomjernog deficita

Ministar financija Slavko Linić sudjelovao je danas na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN) u Bruxellesu. Na novinarski upit o mjerama smanjivanja deficita, rekao je da će o tome Vlada vjerojatno donijeti odluku ovoga tjedna, naglasivši da Vlada u 2014. godini želi smanjiti deficit 2,3 posto BDP-a, što je više od 7,5 milijardi kuna. To će učiniti jednim dijelom na prihodovnoj, a drugim na rashodovnoj strani. Ministar je rekao i da je danas svojim kolegama ministrima poručio da Vlada želi već u veljači završiti rebalans za 2014. godinu i u njega ugraditi preporuke Europske komisije, tako da „potpuno spremni i na vrijeme dočekamo travanj, kad bi se trebala dati ocjena mjera Vlade“.

Na upit o mjeri zamrzavanja uplata u drugi mirovinski stup, kao i mjeri preusmjeravanja dobiti javnih poduzeća u proračun, ministar je rekao da Vlada razmatra niz mogućnosti. „Potrebno je činiti određene uštede, ali one nisu jedine koje mogu pridonijeti gospodarskom rastu, očito moramo i na prihodovnoj strani određenim promjenama olakšati situaciju u Hrvatskoj, bitnima za gospodarski rast. Prema tome, odluku Vlade čut ćete do kraja tjedna“, ponovio je. Dodao je da su sve moguće varijante koje Vlada ima na raspolaganju poznate, ali da će o tome ipak odlučiti Uži kabinet Vlade, koji će odluku predložiti Vladi.

Što se tiče današnjeg sastanka, ministar Linić kazao je da su ministri na sjednici prihvatili prijedlog odluke za Hrvatsku, u svezi s postojanjem prekomjernog deficita i to ne samo po osnovi proračunskog deficita, nego i prekomjernog duga koji prelazi 60 posto BDP-a. Isto tako, prihvaćene su predložene preporuke Europske komisije i ocjena Centralne banke Europe, da je potrebno u roku, dakle do kraja 2016. godine, poduzeti sve mjere da se postignu predloženi rezultati - smanjenje deficita na 2,7 posto BDP-a, vraćanje duga, a isto tako i zaustavljanje rasta duga.



Pisane vijesti