Ministar Linić odgovorio na Twitter i Facebook pitanja: "Porez neće dodatno opteretiti građane."

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_linic_odgovorio_na_twitter_i_facebook_pitanja_porez_nece_dodatno_opteretiti_gradane.jpg

Ministar financija Slavko Linić odgovorio je na aktualna pitanja pristigla kroz kanale društvenih mreža Vlade Republike Hrvatske.

Zašto se uvodi porez na nekretnine? Tko će plaćati porez i na koji način će se procjenjivati nekretnine? Kako se ostvaruju olakšice? Hoće li taj novac od poreza na nekretnine odlaziti u državni proračun ili ostaje lokalnoj samoupravi? Zašto je uvedena fiskalizacija? Kako vidite Hrvatsku za 5 godina?
 

[0:40] Filip Filipović: Gdje vi vidite Hrvatsku za 5 ili 10 godina?

- Kad govorimo o budućnosti Hrvatske, Vlada se bori za nova radna mjesta, za što veće investicije i gospodarski rast u investicijama. To znači da vidim Hrvatsku kao zemlju koja će imati veći broj hidroelektrana, termoelektrana, obadvije rafinerije, bušotine na Jadranu, puno alternativnih izvora. Imat će vjetroelektrane, što više solarnih elektrana, a to znači da više nećemo uvoziti energiju. Ali isto tako, masu hotela, novih hotelskih kapaciteta, puno turista koji neće dolaziti samo ljeti. Poljoprivredu koja će barem 80% našeg poljoprivrednog zemljišta staviti pod kulturu, a sve će to konzumirati naš turizam, naši građani, a to znači mali uvoz hrane. I naravno, broj zaposlenih blizu milijun i 600 tisuća, a broj nezaposlenih oko 100 tisuća, dakle preko 200 tisuća manje nego sada. To znači siguran posao, plaću i skroman život. Ipak smo zemlja koja će još dugo biti veliki dužnik i odgovorna prema dužnicima.

[2:06] Perica Radić: Imate li kakvih drugih mjera za pokretanje gospodarstva umjesto uvođenja novih poreza? Zdenka Lukač: Koju poruku šaljete ljudima povećanjem poreza? Darjana Katić: Ministre, zar vam ovih 25 % nije dosta? Mene zanima kad ćemo dobiti uplatnice za porez na zrak, još nam samo one fale?

- Građani Hrvatske moraju shvatiti: nema povećanja poreza, mi nismo povećavali porez. PDV je povezan za dva indeksna poena, ali u isto vrijeme smanjen zdravstveni doprinos na njihove plaće, što znači konkurentska moć hrvatskog gospodarstva je veća, šansa za veći broj radnih mjesta. Isto tako, nastojat ćemo i u buduće da doprinos zdravstva iz plaća bude smanjen sa 13 na 7 posto. Mi se borimo za to da plaće mogu rasti jer se doprinosi smanjuju. Također, naš cilj je smanjiti doprinose koje sada plaćamo, a zovu se prirezi, koji također idu na plaće. Politika plaća je umanjiti doprinose, umanjiti davanja i to je razlog da konsolidiramo naša primanja kroz porez na nekretnine i jednokratno povećanje PDV-a. Znači, nema povećanja, postoji zamjena. Zašto zamjena? Jer želimo radna mjesta, želimo biti konkurentni.

[3:23] Milan Descartes: Poštovani ministre, zašto javnost nije upoznata s radom Odbora za fiskalnu politiku? Posljednje javno dostupno izvješće je iz veljače 2012. Hoće li se ovlasti njegovih članova povećati u narednom razdoblju, što je preporučila i Misija MMF-a?

- Prijedlog MMF-a je i prihvaćen, a to znači da oni više neće biti pri Ministarstvu financija, pa je u ovom trenutku u izradi zakon gdje će fiskalni odbor biti dio Hrvatskog Sabora, dio Odbora za financije, dakle daleko od izvršne vlasti, pa će se možda njihov rad malo više vidjeti, odnosno biti više prisutan u javnosti.

[3:48] Nevenko Filipek: Zar je sve što postoji od poreza u Europi i svijetu ispravno? Kad ćete prestati bit marionete MMF-a?

- Ne, jednostavno u Hrvatskoj Vladi postoje stručnjaci koji su svjesni da smo mi socijalizam napustili. To znači da mi naše društvo, naš porezni sustav moramo prilagoditi tržišnoj ekonomiji. To znači da komunalna naknada, koja je govorila o tome da građani plaćaju na nekretnine neku vrstu parafiskalnog nameta, po kvadratu i po lokaciji, mi ga pretvaramo jasan i nedvosmislen porez po vrijednosti. To je jasna poruka iz Vlade da znamo što treba raditi i da sustav prilagođavamo imovini, odnosno bogatstvu po osnovi imovine.

[4:37] Vlatka Jović: Kada ćete prodat ite skupe aute i početi se voziti busom na posao kao i svi ljudi i tako napuniti proračun?

- Moram reći da se vozim u starom autu, a često se znam voziti i u autobusu. Mnogi od nas dolaze i pješke i autobusom na posao.

[4:47] Goran Orlić: Zašto vlastite plaće ne snizite na razinu prosječne plaće u RH?

- Evidentno je, kada se uspoređujemo s našim plaćama, barem ministri, te plaće su sasvim prihvatljive u odnosu na prosjek plaće. Ostaje pitanje dali netko želi da budemo demagozi i da svi u Hrvatskoj imamo istu plaću. Odgovor je da se ova Vlada ne bavi takvim politika i porukama, jer tada bi svi u Hrvatskoj ima plaću od pet tisuća kuna. To nije moguće.

[5:13] Bepina Beti Klještić o fiskalnim blagajnama: Tko će napraviti software, koliko će on koštati poduzetnika te koliki će biti troškovi instalacije i održavanja? Stipe Grebenar: Kod nas u BiH fiskalizacija nije donijela ništa dobro, osim još većih troškova. Sama fiskalizacija košta preko 4 tisuće kuna.

- U RH, softver kompletno je vlasništvo Porezne uprave, sve troškove softvera i glavnog računala snosi Porezna uprava. Jedini trošak korisnika ili poreznih obveznika je računalo, priključak na softver i akreditacija koju će platiti oko 100 kuna.

[5:40] @kucilooro @VladaRH Koji je kriterij da bi se nekoga proglasilo bogatim? U Sloveniji je to milijun eura. @kucilooro @VladaRH @Friedrich69 Možete li pitati ministra koji je kriterij da se nekoga proglasi bogatim?

- Bogatim mi ne proglašavamo samo onoga tko ima visoku plaću, nego i onoga tko ima puno imovine i nekretnina, tko ima automobile i jahte. Onda se zna vrlo jasno tko su ti s nešto većim primanjima plaćaju 40% poreza na dohodak, plaćaju poreze na jahte, skupe automobile. Sada vrlo jasno kažemo da tko ima puno nekretnina, plaćat će porez na nekretnine

[6:09] Bose Anakin Lojko: Hoćete li Vi plaćati porez i na svoje nekretnine?

- Ja sam inače osoba koja za sebe znam reći da sam se dobro udala iz razloga što imam bogatu supruga koja ima 2 stana i trećinu kuće i plaćat ćemo poreze s obzirom da ne živimo u kući.

[6:25] Predrag Strbac: Zašto nije uveden porez na ukupnu imovinu? @KapitalacTwitt: Prisilit ćete jedne da se odreknu imovine kako bi se drugi domogli imovine. Što je tu pravedno? #porezNN @KapitalacTwitt: Nema ništa socijalnog u tome da itko zbog #porezNN ostane bez svoje nekretnine, bez obzira koja mu je u nizu, i da ga kažnjavate.

- Vrlo jasno, oporezovana je skoro sva imovina građana Hrvatske, s ovim zadnjim zakonom imamo transparentan sustav koji govori o porezu na nekretnine, ali imamo i porez na automobile, jahte, u prometu nekretnina i pokretnina. Ono što nismo do sada oporezivali je kamata na štednju i umjetnička blaga (slike, skulpture itd.), to je nešto što još uvijek razrađujemo i ocjenjujemo bili bi bilo pametno oporezivati. Poruka, i po tom materijalnom bogatstvu oporezujemo građane. Ono što je novina je da oporezujemo po vrijednosti. Tu je pravednost, a ne po kvadratu ili kubikaži - po vrijednosti.

[7:31] Toni Furlan: Hoće li se porez na nekretnine plaćati mjesečno ili godišnje?

- Porez na nekretnine se plaća mjesečno, a obračun je godišnji.

[7:36] Marina Devald Vukušić: Hoće li se plaćati porez i na nekretninu u kojoj živimo? Ako je tako, da li otpada komunalna naknada? @kapitalacTwitt A da ukinete komunalnu naknadu i NE uvedete porez na nekretnine? I nema više potrebe za opravdanjima! #porezNN

- Da, porez na nekretnine znači da se trenutno ukida komunalna naknada i porez na vikendice. Što znači da porez na nekretnine, ako živimo u njoj, će biti približno kao i komunalna naknada, ali će biti rezultat oporezivanja po vrijednosti, a ne po metru kvadratnom i lokaciji. To je nešto što sigurno neće biti veće nego komunalna naknada, ako živimo u nekretnine. Ako govorimo o vikendici, ona će imati nešto veće oporezivanje, ali taj porez na vikendicu bit će opet isti kao i do sada kolika je bila komunalna naknada i porez na vikendicu. Veći porezi će biti ako je prazan stan, ako ga ne koristimo ni za podstanare, ni za obitelj. Tada ćemo platiti 1,5% od vrijednosti nekretnine.

[8:33] @barbaraslade @VladaRH Zar neće troškovi biti veći, ako sad komunalije plaćamo cca 750 kuna, a po novom porezu davali bismo 1500 kuna godišnje? #PorezNN

- Ne, nije istina. Davat ćete isto kao i komunalnu naknadu, od 400 do 700 kuna, a važeći prema vrijednosti objekta. Prema tome, nećete plaćati više.

[8:48] @KapitalacTwitt: Ako se nekretnina ne koristi to je problem vlasnika. Zašto ga dodatno kažnjavate najvišom poreznom stopom?

- Vlasništvo znači i odgovornosti. Izgraditi nekretninu znači da vaš grad, vaša općina, morala izgraditi i pristupnu cestu, kanalizaciju, dovesti struju, vodu i sl. Sva infrastruktura mora biti tu da bi taj stan bio stan, a to je onda odgovornost. Sve to treba plaćati, a ne da se to ne koristi. Prema tome, dužni ste platiti porez, ako ne znate to staviti u funkciju. Treba pronaći podstanara ili obitelj koja će stanovati tamo.

[9:29] Luka Rakamaric: Ukoliko sam dobro shvatio, na najam će biti olakšice od 70-85%? Da li se što mijenja ako stan unajmljuje pravna, a ne fizička osoba?

-Opet malo grešaka, vrlo je jasna poruka: ako se stan iznajmljuje, onda se plaća isti porez kao da stanujete. Dakle, oslobođenje od 88% - 95%. Nema razlike i neovisno dali je to fizička osoba ili pravna osoba. Uvijek za stan stavljen u funkciju ogromna su oslobođenja.

[9:58] Ivana Mošnička Matijević: Na koji način će se ostvarivati olakšice?

-Na način da građanin pošalje svoje podatke u Poreznu upravu i to se registrira.

[10:07] Radoslav Gacinovic: Hoće li ljudima koji iznajmljuju i sada plaćaju cca 10% mjesečno na vrijednost najamnine u vidu poreza, uz novi, postojeći porez, ostati i taj porez, ili se on ukida stupanjem na snagu poreza na nekretnine? Boris Škoti: Hoće li se za stan u najmu plaćati porez na nekretnine i porez na dobit od najma? Hoće li porez na nekretnine plaćati najmoprimac koji ga je unajmio ugovorom, a najmodavac plaćati porez na dohodak od najma?

- Porez na najam ostaje isti, ali zato je porez na nekretnine isti kao da i stanujete u stanu. Prema tome, u biti se ništa neće promijeniti.

[10:21] Ana Glavina-Gladović: Supruga živi sa suprugom u njegovoj jedinoj nekretnini, a u njenoj jedinoj nekretnini žive njeni roditelji. Kakav je status njene nekretnine?

- Vrlo jasna poruka, ako se stanuje u nekretninama i ako su to roditelji vlasnika, ako su to djeca vlasnika, onda se uvijek plaća sa najvećim oslobođenja, kao što je dosada bila komunalna naknada. Vlasnik može imati i 3-4 nekretnine i ako su njima roditelji i djeca u stalnom korištenju nekretnina, tog trenutka tanekretnina ima isti status kao i ona u kojoj oni stanuju. Plaća se s velikim oslobođenjem, od 88% do 95%, a to je onda kao i komunalna naknada.

[11:08] Boris Škoti: Kako će se plaćati porez na nekretnine ako je suprug prijavljen na adresi stana A, a supruga na adresi stana B, a oba stana se vode na jedno od njih?

- U današnje doba digitalizacije i automatskog prikupljanja podatka, bračni par može biti samo na jednoj adresi i samo jedna adresa će se voditi kao stan u korištenju i tu će biti visoki stupanj oslobođenja, a drugi stan se smatra prazan ili povremeno korišten i tada će se imati nešto manje oslobođenja od 70% do 85%. Za treći stan plaća se puni porez.

[11:44] Valerija Dešković Mirosav Armani: Što sa starom naslijeđenom kućom koju ne možemo u narednim godinama urediti pa samim tim niti iznajmiti, a normalno da ne želimo ni prodati jer ima svoju emocionalnu vrijednost? Marina Ladavac Sertić: Što je s nekretninama koje nisu podobne za stanovanje?

- Jasno, u takvim objektima vrijednost je zaista minimalna, pa vjerujem i da puni porez od 1,5% je nešto što ne bi trebalo zabrinjavati vlasnike. Moram priznati da moji roditelji su iz, rekao bih, velikih obitelji, dobrim dijelom posvađani, nekretnine nisu podijeljene, a to su nažalost ruševine. Vlasnici, prema tome i moji roditelji, plaćat će puni iznos, ali vrijednost je mala. Mislim da takve ljude ipak treba potaknuti da se imovina mora urediti, mora održavati, mora staviti u funkciju. Moramo biti odgovorni prema svojoj imovini.

[12:30] @Panonski: Što je s nekretninama koje služe za iznajmljivanje apartmana turistima? Sandra Malbašić Ex Lončar: Imam apartman na moru i uredno plaćam porez za iznajmljivanje.

- Kod takvih nekretnina, ako su cijelu godinu iskorištene onda je najveće oslobođenje (88% - 95%), ako je samo za vrijeme sezone, onda su to paušalisti i onda je manje oslobođenje (70%- 85%), dakle kao druga nekretnina.

[12:51] @anominan: Kako mislite riješiti porez na kuću-vikendicu na rivi? Npr. na Visu koja vrijedi 300.000€, što znači 6.000€ godišnje poreza?

- Uvijek je osnovno: dali se živi u njoj, ako se živi - visoko oslobođenje. Ako se povremeno živi - nešto manje oslobođenje. Ako vikendica stoji kao ukras - puni porez od 1,5%.

[13:05] Franko Ljubenkov: Vlasnik sam stana od 60 kvadrata u Splitu, stan vrijedi 120 000 eura i živim u njemu. Koliko ću godišnje platiti poreza na nekretninu? Hoće li se plaćati godišnje ili mjesečno, na rate?

- Visoko oslobođenje od 88% do 95% odabrat će gradska uprava Splita koja će vam dati oslobođenje u tom dijelu, ali nema dvojbe da ćete biti vrlo blizu komunalne naknade koju plaćate sada.

[13:24] @Friedrich69: Zanima me kriterij lokacije: zar će isti biti za straćaru na Pantovčaku i vilu? #porezNN

- Porez na nekretnine se utvrđuje po vrijednosti, vrijednost je ta koja kuću i stan bitno razlikuje. Mogu imati slične kvadrate, ali evidentno da kuća s okućnicom ima daleko veću vrijednost i da će oni plaćati veće poreze, nego što je to za stan. S time da uvijek napominjemo da je politika Vlade bila da se 30% vrijednosti umanji kao osnovica iz razloga što uvijek smatramo da to služi građanima za ulaganje, uređenje i održavanje pojedinog prostora.

[14:12] Ivan Kozlik: Hoće li se povećati subvencije za uređenje postojećih (starijih) građevina konkretno na način da vlasnici/ulagači budu oslobođeni plaćanja #porezNN određeno vrijeme?

- Neće biti takvih subvencija iz razloga što je to obveza vlasnika, ali ponavljamo: porezi su uvijek obračunati na 30% umanjene vrijednosti, dakle doživotno ćete imati osnovicu do 30% manju, upravo da biste mogli svojim sredstvima ulagati i da vas u tom dijelu porezno ne opterećujemo.

[14:42] Allen Birtić: Da li će taj novac od poreza na nekretnine odlaziti u državni proračun ili ostaje lokalnoj samoupravi? Bea Saban: Pozdravljam decentralizaciju. Da li postoje i prijedlozi kriterija kako ce lokalna vlast raspoređivati prihod od ovog poreza? Igor Kokoruš: Poštovani, jesu li JLS-ovi upoznati s ovim porezom, odnosno sa svojim novim ovlastima? Hoće li se moći kvalitetno isplanirati proračuni JLS-a za iduću godinu? Kada će javnost doznati detalje oko izračuna postotaka na tom lokalnom nivou?

- Da, o tom porezu jedinice lokalne samouprave znaju puno, iz razloga što se njima ovim novim zakonom ukidaju komunalne naknade i ukidaju poreze na vikendice. Što znači potpuno novi prihod, ali koji u masi i neće puno nositi veće prihode, ako se stanuje u tim nekretninama. Veći prihodi će biti samo gdje su prazne kuće, stanovi ili građevinske parcele. Prema tome, u ova 4 mjeseca još ćemo posebno sa svim gradovima i općinama o tome razgovarati. Oni moraju odlučiti koja je to visina oslobođenje po prvoj, drugoj nekretnini. S druge strane, JLS trebaju ta sredstva koristiti za socijalu, obrazovanje i za zdravstvo.

[15:41] @tvuger: Što je s #porezNN na izvlaštene nekretnine a koje država/lokalna vlast nije prenijela na sebe? Bepina Beti Klještić: Hoće li nekretnine koje su u vlasništvu gradova/općina ili države biti oporezivane? Ako hoće, tko će kontrolirati naplatu istih, koje su sankcije ako se ne bude uplaćivao porez tih nekretnina? Tko će se smatrati odgovornim?

- Ovim zakonom tražimo da vlasnici kuća, stanova, zemljišta, budu odgovorni. Ovim se porezom ne zadire u prava građana da stanuju u njima, da u tim stanovima stanuju njihova djeca. Da u tim stanovima stanjuju njihovi roditelji, to je isti sustav kao komunalna naknada do sada. Isto tako, ne oduzimamo im više poreznih novaca ako imaju vikendice. Zato jer im omogućavamo da ih imaju. Ali ako netko ima treći, četvrti, sedmi stan, a nema podstanare u njima, tada smatramo da je bogat. Tada ocjenjujemo da ima ogromnu imovinu i da može malo više dati za zdravstvo građana Hrvatske. Nego jedan radnik koji do sada plaća visok zdravstveni doprinos, a ima jedva 3000 kuna plaće. Samo jedna nekretnina može koštati 100 tisuća eura. Znate, radnik sa 3000 godišnje zaraditi bruto oko 50-60 tisuća kuna, pa to pomnožite sa 10, pa ćete vidjeti da 10 godina njegovog siromašnog življenja je kao jedna neka takva nekretnina. Zato smatramo da nikoga ne tjeramo na ništa. Kada se radi o građevinskom zemljištu, svi su se građani borili da svoju zemlju od pašnjaka i livade pretvore u građevinsku parcelu. Slažemo se, ali ili građevinsku parcelu dajmo nekome tko će graditi objekt ili krenimo sami u gradnju. Tada nije problem poreza. Ali ako smo se samo pobrinuli da jednu livadu pretvorimo u građevinsku, pa nam je vrijednost porasla pa čekamo bogatog Nijemca ili Austrijanca, onda je poruka: platit ćete porez.

[16:07] Martin Vrkić: Da li ovim porezima tjerate građane da prodaju svoju zemlju strancima?

- Ovim zakonom tražimo da vlasnici kuća, stanova, zemljišta, budu odgovorni. Ovim se porezom ne zadire u prava građana da stanuju u njima, da u tim stanovima stanuju njihova djeca. Da u tim stanovima stanjuju njihovi roditelji, to je isti sustav kao komunalna naknada do sada. Isto tako, ne oduzimamo im više poreznih novaca ako imaju vikendice. Zato jer im omogućavamo da ih imaju. Ali ako netko ima treći, četvrti, sedmi stan, a nema podstanare u njima, tada smatramo da je bogat. Tada ocjenjujemo da ima ogromnu imovinu i da može malo više dati za zdravstvo građana Hrvatske. Nego jedan radnik koji do sada plaća visok zdravstveni doprinos, a ima jedva 3000 kuna plaće. Samo jedna nekretnina može koštati 100 tisuća eura. Znate, radnik sa 3000 godišnje zaraditi bruto oko 50-60 tisuća kuna, pa to pomnožite sa 10, pa ćete vidjeti da 10 godina njegovog siromašnog življenja je kao jedna neka takva nekretnina. Zato smatramo da nikoga ne tjeramo na ništa. Kada se radi o građevinskom zemljištu, svi su se građani borili da svoju zemlju od pašnjaka i livade pretvore u građevinsku parcelu. Slažemo se, ali ili građevinsku parcelu dajmo nekome tko će graditi objekt ili krenimo sami u gradnju. Tada nije problem poreza. Ali ako smo se samo pobrinuli da jednu livadu pretvorimo u građevinsku, pa nam je vrijednost porasla pa čekamo bogatog Nijemca ili Austrijanca, onda je poruka: platit ćete porez.

[18:15] Afrodita Bulajić: Tko će i kako procjenjivati vrijednost nekretnine? Ivan Simčić: Pošt. Ministre, kako će se procjenjivati vrijednost nekretnine? Ernest Baliko: Molio bih informaciju na koji način će se određivati vrijednost nekretnine pošto tržišna vrijednost često nije ista procijeni vještaka? Hvala. Domi Lac: Na temelju čega će lokalna samouprava procjenjivati vrijednost nekretnine? Friedrich69: Kako mislite odrediti vrijednost nekretnine? Hoće li netko izaći na teren i pregledati svaku nekretninu? Friedrich69 Može li pojašnjenje što je metoda masovne procjene?@princessmaja #porezNN tko određuje koja je druga, a koja treća nekretnina?

- Vrijednost utvrđuje Porezna uprava. Masovna procjena znači da neće biti tržišna vrijednost, nego će se vrijednost utvrđivati po materijalima kojima su građeni objekti, koliko su stari, koliko prosječno koštaju u toj regiji ili u tom kvartu. Prema tome, prosječne vrijednosti znače niže vrijednosti od tržišnih i to je ono što u ovom trenutku ćemo utvrditi. Kada govorimo što je prva i druga nekretnina, to će građani odlučiti. Jer ako on prijavi da stanuje u tom stanu onda je to prva, ako mu roditelj stanuje u njegovom stanu, onda je to isto prva, ako mu djeca stanuju u druga dva stana, sva 4 stana bit će prva nekretnina. Ondje gdje on povremeno stanuje, to je ta prilika ako Zagrepčanin ima vikendicu na otoku, to je druga nekretnina, nešto su manja oslobođenja. Isto tako ako Splićanin živi u Splitu, a ima stan u Zagrebu, to će mu biti druga nekretnina. Tek onda iza te druge nekretnine, onda se radi o trećoj nekretnini, koja, ako nema podstanara, je pod punim porezom.

[19:50] Gordana Šimić: Tko plaća porez kad je slučaj hipoteke na nekretnine? Antonio Krkovic: Tko će plaćati porez na nekretninu koja je pod hipotekom u švicarskim francima? Leonard Topić: Zašto naplaćujete porez na nekretnine koje su u funkciji, a ne naplaćujete porez na depozite u bankama koji nisu u funkciji?

- Ovaj porez zamjenjuje komunalnu naknadu. Danas, ako vam je stan pod hipotekom, plaćate komunalnu naknadu. Komunalna naknada je parafiskalni namet koji se računa po kvadraturi i lokacije, to mijenjamo obračunom po vrijednosti jer smatramo da je taj sustav pravedniji. Ali ništa se u iznosu plaćanja ne događa, osim što smo promijenili sustav načina obračuna.

[20:23] Dražen Kolinger: Hoće li se plaćati porez na nekretnine koje su uništene u ratu? @vorka Na koji način će se oporezivati minirana zemljišta? Kristina Ćelap: Što će biti sa nekretninama koje su u ratu oštećene, dakle nisu useljive?

- Oni su oslobođeni plaćanja poreza. Sve što minirano, uništeno, imaju u Zakonu utvrđenu mogućnost oslobađanja od plaćanja poreza.

[20:35] Iris Balić: Kako se određuje visina porezna na nasljedstvo i darove? Molim navedite zakone ili druga pravila po kojima se tako postupa

- To je zakon koji u ovom trenutku ne mijenjamo. Prvi nasljedni red je oslobođen, ostalo se plaća 5%, kao što se plaća promet ostalih nekretnina.

[20:47] Jakov Jacob: Zašto je crkva oslobođena plaćanja poreza? @AntonijaBusic Crkva je oslobođena od #porezNN Stvarno? Pa samo s time bi mogli napuniti proračun! @Mean25 Živio #porezNN! Nadam se da će i Crkva konačno plaćati nekakav porez na svoje bogatstvo?

- Svi sakralni objekti u kojima građani iskazuju svoju vjeru oslobođeni su poreza na imovinu. Ostali komercijalni objekti, objekti crkve koji im možda i nisu korišteni su predmet oporezivanja.

[21:03] Grgo Matana Škuj: Kako možete uspostaviti taj porez kad nisu ni zemljišnje knjige sređene? Boris Škoti: Kako će se utvrditi vlasnik-korisnik nekretnine koja nije upisana u ZK i KPU? @antun_m: Da mi je znati tko ce realno procijeniti nekretninu? Što je s nesređenom gruntovnicom? Referendum, neka građani odluče #poreznn Kristina Ćelap: Kako će se riješavati problem s nekretninama koje još uvijek nemaju riješeno pitanje papira, odnosno koje nisu uvedene u katastar ili u gruntovnicu ili se sporovi vode oko vlasništva?

- Vrlo jednostanvo, tko je porezni obveznik? To je vlasnik, ako imamo podatke u zemljišnim knjigama, ako nemamo, onda je korisnik. Te podatke imamo u katastru. Ako nemamo ni jednog ni drugog onda je porezni obveznik imovina i oporezivat ćemo tu imovinu i nakon određenog vremena krenuti u proces prodaje. Samim tim, svih onih koji nisu sredili zemljišne knjige ili katastarske podatke itekako ćemo potjerati da ih na neki način uputimo na to da isto što prije riješe. Iz razloga što će se proeznom obvezniku ispostavljati račun za puni porez. Isto tako puni porez ide prema svim onim nekretninama koje su izgrađene bez valjanih papira, pa znači pomoći ćemo i onom dijelu legalizacije objekata.

[22:08] @vidonism: Vezano za #PorezNN: obzirom da mi live stream šteka, koje je stanje s onima koji imaju nekretninu i zemljište? Stevo Grguric: Da li će se plaćati porez i na poljoprivredno zemljište? @nmotika A gdje je zapelo s neobrađenim poljoprivrednim zemljištem?

- U ovom zakonu ne obrađujemo poljoprivredno zemljište, uskoro u proceduri će upravo biti i Zakon o poljoprivrednom zemljištu gdje se svo obrađeno zemljište neće oporezivati. Neobrađeno će biti predmet oporezivanja, ali to će biti predmet posebnog zakona.

[22:30] Frane Nikolić: Podržavam porez na nekretnine, uz usklađenje postojećih poreza, ako će se smanjiti porezno opterecenje gospodarstva? Koliko ce se oporezivati cca 5000 m2 naslijeđenog maslinika realne vrijednosti max 50.000 eur na otoku? Mario Dedic: Što će biti sa onim ljudima koji nemaju odakle plaćati taj porez, hoćete li ih deložirati?

- To nije predmet ovog zakona, ali maslinik je obrađeno zemljište - nema poreza. Građani danas plaćaju komunalnu naknadu, porez na vikendicu; nema razloga da dalje ne plaćaju. Ponavljam, tamo gdje se stanuje, to je godišnji izdatak koji se najviše kreće do 800-900 kuna. Budimo iskreni, u mnogim gradovima kreće se od 200 do 250 kuna. Vjerujem da, koliko god je teško živjeti, a pogotovo onome tko nema vlastitih prihoda, ipak nisu veliki izdatci.

[23:11] Marijan Mekovec: Hoće li ovaj porez plaćati i strani državljani na svoje apartmane?

- Da, plaćat će, također po istim pravilima kao i hrvatski građani. Povremeno stanjuju u njima, znači nešto manje oslobođđenje.

[23:21] Boris Škoti: Tko će plaćati porez na nekretnine za stan koji je u vlasništvu malodobne osobe?

- Tada se taj stan pribraja njegovom roditelju i ide kao stan za povremeno stanovanje, s manjim oslobođenjem.

[23:33] Nata Ma: Na mojoj zemlji izgrađen je Dom zdravlja,a po vlasničkom listu ja sam jedini vlasnik zgrade. Tko plaća porez na nju? Županijski dom zdravlja ne želi riješiti imovinsko pravne odnose.

- Obzirom da je Dom zdravlja, to je ono osnovno, ako kao vlasnik prijavite nekretninu, vi ćete dobiti račun, a onda ćete kroz najam refundirati od Doma zdravlja ili obrnuto dogovorit ćete se pa će plaćati korisnik. Moguće su obje kombinacije. Obzirom da je imovina u funkciji, bit će najniža stopa.

[24:03] Maja Zgb: Što je s oporezivanjem garaža, hoće li sei one oporezivati?

- Garaže su u funkciji, što znači da će imati najveće oslobođenje, a to znači da će iznos biti u razini sadašnje komunalne naknade.

[24:13] Toni Martinis: Kako će se oporezivati nekretnina koja ima 10 vlasnika od kojih neki žive u nekretnin, neki ne žive, a nekima je adresa nepoznata ili kako ce se naplaćivati porez na nekretninu kojoj sam ja vlasnik, a netko drugi je posjednik?

- Ako imamo više vlasnika i nemamo transparentno tko je porezni obveznik, računat ćemo tada nekretninu kao poreznog obveznika. Plaćat će cijeli porez. Prema tome, očekujemo da vlasnici shvate da im je u interesu da pokažu da netko živi u njima, odnosno povremeno ih koristi kako bi mogli imati oslobođenje. Kao što vidite, tražit ćemo i imat ćemo mogućnost da se vlasnici nešto dogovore. Ako se ne dogovore, nekretnine će plaćati najviši porez koji će dijeliti svi vlasnici. Ne vidimo da to bude tako. To je stvar dogovora da vlasnik to prijavi, da plati porez i da tada prenese na posjednika ili obrnuto, bit će na posjedniku.

[25:08] Marko Gašparić: Dragi ministre, kako planirate transparentno pratiti tijek novca koji uberete?

- Mi ni nemamo za cilj praćenje tog novca jer je on prihod JLS, a kao prihod JLS, on bi trebao služiti za ulaganje u škole, bolnice, ambulante, igrališta, kulturne objekte, a vjerovatno i za uređenje neke komunalne infrastrukture, a to će odlučivati općinska, gradska i županijska vijeća. Prema tome, oni su ti koji će pratiti nadzor i kontrolu trošenja sredstava. Nadzor prikupljanja sredstava, osim gradskih uprava bit će i od strane Porezne uprave

[25:51] @ce60 Samo nagradno pitanje: koliko zemalja u EU ima, a koliko nema porez na nekretnine?

- Porez na nekretnine imaju sve zemlje izuzev Malte. To je porez koji se u ovom trenutku nastoji još i razvijati jer u Europi je također sustav procijenjene vrijednosti, a sada se u Europi razmišlja o tržišnoj vrijednosti. Mi smo još daleko od toga.
 

Pisane vijesti