Ministar Maras: Cilj nam je staviti u funkciju neiskorištene poslovne prostore, za to dajemo 5,62 milijuna kuna

Slika /Vijesti/2015/svibanj/7 svibanj/JKP_8852.jpg

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je Javni poziv „Revitalizacija poslovnih prostora“ iz Poduzetničkog impulsa 2015. godine, kojim se želi potaknuti poduzetnike da stave u funkciju neiskorištene poslovne prostore u vlaništvu države i jedinica lokalne samouprave.

„Odlučili smo potaknuti naše poduzetnike i sve one koji imaju poslovne ideje da stave u funkciju neiskorištene poslovne prostore u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave“, rekao je ministar Maras.

Ukupni iznos namijenjen za tu svrhu je 5 milijuna i 625 tisuća kuna, a dijelit će se u dva kruga u iznosu po 2.812.500,00 kuna. Rok za podnošenje prijave za prvi krug je od 21. svibnja do 23. lipnja, a drugi krug kreće najesen. „Trenutno u državnom vlasništvu imamo neiskorišteno 188 poslovnih prostora, u tijeku su nadmetanja za njih 62, a u jedinicama lokalne samouprave imamo preko 400 prostora koji nisu u funkciji. To je otprilike 600 poslovnih prostora koji čekaju poduzetnike i koji će na ovaj način sigurno lakše biti stavljeni u funkciju“, naglasio je ministar. Kazao je da su u ovom trenutku otvorena dva javna poziva za podnošenje ponuda za zakup poslovnog prostora, u Jadranskoj Hrvatskoj za 35, a Gradu Zagrebu za 27 prostora. Korisnici su mikro i mali poduzetnici koji imaju sklopljen Ugovor o dugoročnom najmu poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. „Poduzetnici mogu ostvariti potpore od 20 do 50 tisuća kuna, koje su 100% bespovratne“, rekao je ministar. Od dobivenog iznosa, 80 posto će se davati po zaključenju Ugovora, a ostatak nakon odobrenja Završnog izvještaja o provedbi projekta, ali ne prije 1. siječnja 2016. godine. Rok za provođenje projekta je godinu dana. „Cilj nam je što više od ovih 600 poslovnih prostora staviti u funkciju, urediti ih, opremiti, prilagoditi te poslovne prostore, proširiti ili prenamijeniti ukoliko su prije bili za neke druge aktivnosti“, pojasnio je ministar i dodao da će se odobriti i troškovi vezani uz prilagodbu poslovnog prostora za osobe s invaliditetom.

 „Ovaj poziv je jasna poruka poduzetnicima da se jave na nadmetanja, a i vrlo jasna poruka jedinicama lokalne samouprave i Gradu Zagrebu da daju poduzetnicima poslovne prostore u najam, makar i po jednu kunu, samo kako bi se stavili u funkciju“, rekao je ministar i nastavio: „Neka ih daju u najam po minimalnim najamninama, a država će još subvencionirati opremanje prostora. Želimo omogućiti ljudima da rade i stvaraju nove vrijednosti“, zaključio je ministar dodavši da očekuje da će u idućih godinu dana u u funkciju staviti oko 200 prostora.


(Fotografija: Hina)

Pisane vijesti | Govori i izjave