Vlada osnovala Odbor za proslavu 20. obljetnice „Oluje“

Slika /Vijesti/2015/svibanj/7 svibanj/JKP_8752.jpg

„Nadam se da ćemo pokazati da smo za 20 godina „Oluje“ zajedno, da možemo, da smo sposobni nadići političke podjele i na taj dan pokazati svijetu da su Oružane snage spremne i sposobne organizirati bilo koju zadaću. I da pokažemo da je „Oluja“ bila operacija bez ijedne mrlje, kako je to presuđeno i u Haagu“, istaknuo je ministar Kotromanović.

S današnje, 227. sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sabor je upućen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je kako je riječ o usklađivanju sa Zakonom o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.  Između ostalog, uređuju se uvjeti koje zakupnik mora ispuniti kako bi ostvario pravo na kupnju poslovnog prostora u vlasništvu RH, kao i kriteriji po kojima iznimno sadašnji korisnik može otkupiti poslovni prostor u kojem obavlja dopuštenu djelatnost. Predloženim izmjenama i dopunama omogućit će se cjelovito uređenje zakupnih odnosa za poslovne prostore u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a samim time i relevantno evidentiranje i redovito prihodovanje po ovoj osnovi.

Na sjednici je usvojen je i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar podsjetio je kako je sjeverozapad Hrvatske jedina regija koja nema vlastito javno sveučilište te kako je broj visokoobrazovani u toj regiji najmanji u Republici Hrvatskoj. „Tamo postoji Sveučilište Sjever koje je trenutno u statusu privatnog Sveučilišta i ovim se zakonom prenose osnivačka prava s Grada Koprivnice i Grada Varaždina na Republiku Hrvatsku“, kazao je. Dodao je da je u proračunu za ovu godinu već osigurano 5 milijuna kuna u tu svrhu, a za sljedeće dvije godine u svakoj nešto više od 10 milijuna kuna. Donošenjem ovoga zakona ostvarile bi se pretpostavke ravnomjernog razvoja mreže visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, uz istodoban snažan doprinos regionalnom razvoju sjeverozapadne Hrvatske, kako u gospodarskom, tako i u kulturnom i općedruštvenom pogledu.

„To je dobra odluka koja će od Koprivnice, kao jednog značajnog grada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, napraviti i sveučilišni grad“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović i dodao: „Znam da to zvuči jako ambiciozno, ali bez ambicije nema ničega. Temelji već postoje. “

Donesena je i Odluka o donošenju Programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine. Predloženi program promicanja dojenja prvenstveno je orijentiran na provođenje aktivnosti u promicanju dojenja kroz sustav zdravstva, odnosno konkretno na provođenje Nacionalne strategije zdravstva u Republici Hrvatskoj. Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik kao neke od ciljeva koji se žele postići Programom naveo je povećanje postotka isključivo dojene djece do 6. mjeseca života te povećanje postotka ukupno dojene djece od 7. mjeseca do 1., odnosno do 2. godine života.

Obrazlažući Odluku o središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ministar obrane Ante Kotromanović kazao je da Vlada na prijedlog predsjednice Republike Hrvatske osniva Odbor za središnje obilježavanje 5. kolovoza 2015. godine Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Članovi odbora su: predsjednik Hrvatskoga sabora, Predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar obrane, ministar unutarnjih poslova, ministar branitelja, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, umirovljeni stožerni general Petar Stipetić, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina, umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač te umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković. Ministar obrane Ante Kotromanović podsjetio je da je operacijom „Oluja“ oslobođen veći dio teritorija Republike Hrvatske, istaknuvši da je Hrvatska tada pokazala da ima pobjedničku vojsku. Ministar Kotromanović kazao je i da je kasnije, kroz 15 godina u političkoj i pravnoj bitci dokazana nevinost hrvatskih umirovljenih časnika. „Smatramo da ove godine moramo dostojanstveno i primjereno obilježivati dvadeset godina „Oluje“ i to ćemo napraviti“, naglasio je.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će na jednoj sljedećih sjednica Vlada donijeti odluku o osnivanju organizacijskog odbora koji će biti zadužen za provedbu dogovorenog na državnom Odboru. „Vlada na kraju mora donijeti odluku jer ona je odgovorna za sve to. A s obzirom na vaše iskustvo, ne samo ministra obrane, nego i kao jednog od ključnih zapovjednika u sektoru „jug“, siguran sam da će to biti u dobrim rukama", kazao je premijer Milanović.

Po završetku sjednice Vlade, ministar obrane Ante Kotromanović, u izjavi novinarima, komentirao je Odluku o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza 2015. godine Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te se osvrnuo na kritike upućene održavanju vojnog mimohoda u Zagrebu. Ministar je kazao kako ne razumije zašto se netko protivi takvoj odluci, istaknuvši da je cilj dostojanstveno i pošteno obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“, po uzoru na neke druge zemlje kao što je npr. Francuska. „Ne razumijem zašto su neki protiv. Da nismo to napravili, optužili bi nas da ne volimo Domovinski rat. Dakle, želimo to dostojanstveno obilježiti u glavnome gradu“. Pojasnio je da se dan pobjede uvijek organizira u glavnom gradu, uzevši za primjer Pariz i Moskvu. „Ne znam kako bi bilo jeftinije sljedeće godine organizirati proslovu od ove kad to i mislimo napraviti“, dodao je. Ministar je rekao kako postoje određeni financijski pokazatelji same proslave, podsjetivši da je proslava u Kninu 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ iznosila nešto više od 15 milijuna kuna. „Najbolje ćemo znati koliki su troškovi proslave nakon što mimohod završi“, kazao je. „Sve drugo je, čini mi se, politizacija. Nadam se da ćemo pokazati da smo za 20 godina „Oluje“ zajedno, da možemo, da smo sposobni nadići političke podjele i na taj dan pokazati svijetu da su Oružane snage spremne i sposobne organizirati bilo koju zadaću. I da pokažemo da je „Oluja“ bila operacija bez ijedne mrlje, kako je to presuđeno i u Haagu“, istaknuo je ministar Kotromanović.


Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je Akciji plan za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima i osnivanju Povjerenstva za provedbu racionalizacije sustava agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Ministar Bauk pojasnio je da Akcijski plan sadrži aktivnosti, rokove i popis normativnih akata potrebnih za ispunjavanje cilja iz Odluke Vlade Republike Hrvatske o smanjenju broja pravnih osoba s javnim ovlastima agencijskog tipa. Kazao je da će se prilikom spajanja agencija voditi računa o tome da se ne ugrozi proces akreditacije za upravljanje fondovima EU-a. „Akcijski plan je direktno povezan s provedbom Nacionalnog programa reformi za 2015.“, dodao je. Zbog spajanja agencija bit će potrebno izmijeniti 21 propis - 11 zakona i 10 uredbi.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog sporazuma između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije. „Riječ je o izuzetno vrijednom švicarskom mehanizmu, fondu koji će pomoći da se realizira niz projekata u Hrvatskoj u narednih nekoliko godina“, obrazložio je potpredsjednik Vlade. Ukupna vrijednost Švicarsko-hrvatskog programa je 378 milijuna kuna. Kao vrlo vrijedne projekte koji će se realizirati, potpredsjednik je naveo razminiranje i društveno-gospodarsku integraciju ratom pogođenih područja, a posebno je istaknuo i projekte vodoopskrbe i otpadnih voda s područja Gorskog kotara. „Jučer smo puno pričali o Gorskom kotaru i njihovom statusu u okviru brdsko-planinskih područja, a ovdje se konkretnim projektima financira čak 220 milijuna za vodoopskrbne sustave Delnica, Brod Moravica, Mrkoplja, Lokava, Skrada, Ravne Gore i Fužina“, dodao je. „Riječ je o zaista vrijednom programu i ovom prilikom želim zahvaliti Švicarskom saveznom vijeću za kvalitetnu suradnju u pripremi ovog projekta“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Donesene su i Odluka o prestanku važenja Odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane, a koje se mogu koristiti u turističke svrhe, kao i Odluka o prihvaćanju Izvješća o trgovačkom društvu Club Adriatic d.o.o., Zagreb i provedbi postupka predstečajne nagodbe, te davanju suglasnosti i preporuke za prihvaćanje Izmijenjenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja trgovačkog društva Club Adriatic d.o.o., Zagreb. „Na ovaj se način osigurava uspješan završetak postupka predstečajne nagodbe u sklopu kojeg bi se namirili vjerovnici društva u zakonskim okvirima, a društvu bi se omogućio održivi nastavak poslovanja, daljnja ulaganja i razvoj. Omogućilo bi se i nesmetano odvijanje tekuće turističke sezone te bi se stvorili uvjeti za daljnje raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, s ciljem nastavka njihovog komercijalnog korištenja u idućoj turističkoj godini“, rekao je, između ostalog, ministar turizma Darko Lorencin obrazlažući predmetne Odluke.
 
 
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade