Priopćenje sa zatvorenog dijela 227. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 227. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) koji će se održati 11. svibnja i sastanak Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati 12. svibnja 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 26. veljače 2015. godine br. 2014/4257 u vezi s postupkom izdavanja godišnjih dozvola. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske dana je suglasnost za davanje punomoći.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.
 
Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima, pa je tako Alen Kajmović imenovan zamjenikom ministra kulture.
Na osobni zahtjev Sabina Glasovac razriješena je dužnosti pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta, s danom 8. svibnja 2015. godine.
 
Razriješen je dosadašnji i imenovan novi član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji se imenuje kao predstavnik radnog tijela Hrvatskog sabora matičnog za pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Razriješen je Željko Sabo, a imenovani član je Zdravko Ronko.
 
I na kraju, u Hrvatski sabor upućen je na donošenje Prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovače te zamjenice ravnatelja Dubravke Dolenc.
 

Pisane vijesti | Priopćenja