Ministar Maras za Novi list: Mladima je na raspolaganju više mjera i poticaja za ulazak u poduzetništvo nego ikada

Poznato je da se u Hrvatskoj rađaju mnoge dobre poslovne ideje. Posebno je to uočljivo kod mlade populacije čiji su interesi usklađeni sa sličnima na globalnom tržištu. Nerijetko smo svjedoci da se dobre hrvatske ideje realiziraju u nekim drugim državama, jer problemi uglavnom nastaju u zoni financijske pratnje prvih koraka novog poslovnog subjekta. Da tome ne bi bilo tako, Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrenulo je niz programa čiji je cilj upravo olakšanje pokretanja vlastitog poduzeća putem kojeg će biti realizirane dobre poslovne ideje. Riječ je ne samo o financijskim potporama, nego i cjelokupnoj savjetodavnoj potpori koja potencijalne mlade poduzetnike vodi od ideje do realizacije.
O zanimljivim mogućnostima koje objedinjavaju projekti Ministarstva poduzetništva i obrta razgovarah smo s ministrom Gordanom Marasom.
 
Koje sve mjere država danas nudi mladom poduzetniku da bi ga potaknula na poduzetništvo?
 
- Danas je mladima na raspolaganju više mjera i poticaja za ulazak u poduzetništvo nego ikada, bilo da se radi o financiranju, olakšanoj proceduri osnivanja tvrtke ili poticajima za samozapošljavanje. Prije svega, omogućili smo registriranje tvrtke s početnim kapitalom od svega 10 kuna, što je otvorilo vrata svim mikro poduzetnicima i pojedincima s dobrim poslovnim idejama da bez velikog ulaganja mogu krenuti u realizaciju svojih projekata. Zahvaljujući toj mjeri, od 2012. godine otvoreno je više od 20 tisuća ovakvih tvrtki što govori o popularnosti ovakvih poduzeća. Osim toga, liberalizirali smo zakonodavstvo vezano za naziv tvrtke, zaštitili obrtnike, donijeli jedan od najstimulativnijih Zakona o poticanju investicija u Europi, a poduzetnicima na raspolaganje stavili niz poticajnih mjera za samozapošljavanje te vrlo važnu poduzetničku infrastrukturu, poput inkubatora čija je zadaća početnicima omogućiti da što jeftinije naprave poslovne korake i stasaju na tržištu. No, ono što je važno, stvaramo pozitivno poduzetničko okruženje. Mali i srednji poduzetnici su važna pokretačka snaga gospodarstva i ostvaruju najbolje poslovne rezultate. Mali i srednji poduzetnici bilježe značajan rast izvoza od oko 20 posto, rast prihoda, rast dobiti i rast zaposlenih, što je zasigurno odigralo veliku ulogu u rastu BDP-a. A to sigurno može biti dobar poticaj za nekoga da se upusti u poduzetništvo.
 
Kad se pojavi potencijalni mladi poduzetnik koji osim ideje ima i bazni poslovni plan, na što ga upućujete?
 
- Razvojne agencije, poduzetnički centri, poslovni inkubatori, akceleratori, poslovni parkovi, znanstvenotehnološki parkovi ili centri kompetencije - sve su to potporne institucije koje služe poduzetnicima i u koje mnogo ulažemo. Svaki veći grad ili županija imaju barem jednu takvu potpornu instituciju i njih treba koristiti. One su tu da savjetuju, promiču poduzetništvo, podržavaju ih pomažu u realizaciji poslovnih ideja. Prije desetak dana smo predstavili program SrartCo, kroz koji smo poduzetnicima htjeli približiti te institucije i na jednom mjestu objediniti sve što im je potrebno da se upuste u poduzetništvo - od inicijalne ideje do proboja na tržište. U narednom razdoblju značajna sredstva ulagat ćemo upravo u takve potporne poduzetničke institucije zahvaljujući EU fondovima, a za to smo osigurah 532 milijuna kuna. Svima onima koji namjeravaju ući u poduzetničke vode svakako preporučam da posjete web stranicu Startco.hr, i tamo najlakše dođu do svih informacija o pokretanju poslovanja te potpornim institucijama. StartCo provodi državna agencija za potporu malom i srednjem poduzetništvu i inovativnosti HAMAG-BICRO. To je zapravo centralno mjesto na kojem svaki novi inovativni poduzetnik može dobiti sve što mu treba, od jamstva države do mikrokredita i sve do bespovratne potpore.
 
Imate li osigurana sredstva financiranja za nove poduzetnike?
 
- Uočili smo da je pristup kapitalu, odnosno financiranje, često prepreka početnicima u poduzetništvu. Zato je veliki broj naših mjera usmjeren upravo na olakšanje pristupa kapitalu. Prije svega, imamo bespovratne potpore kojima se potiču ciljane grupe poduzetnika, ali i financijske instrumente u obliku zajmova, jamstava, ili subvencija kamatnih stopa. Primjerice, za poduzetnike početnike uveli smo mogućnost dobivanja mikro-kredita Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) od 120 tisuća kuna, uz kamatnu stopu ispod jedan posto. Zahvaljujući toj mjeri, pomogli smo stotinama poduzetnika početnika. Osim toga, svakako značajan doprinos razvoju startup scene dali smo razvijanjem sustava poticajnih mjera za poticanje ulaganja u kapital inovativnih društava. Naime, omogućili smo da svaka inovativna tvrtka koja pronađe privatnog investitora, ima priliku dobiti isto toliko bespovratne potpore, do najviše 200 tisuća kuna, čime smo već podržali 10-tak startup inovativnih tvrtki. Također, osnovali smo i prvi venture capital fond vrijedan 150 milijuna kuna te fond za projekte u ranoj fazi financiranja, za koji smo izdvojili oko 18 milijuna kuna. U Hrvatskoj je startup scena sve razvijenija i želimo je još više osnažiti. Svaki pojedinac s kvalitetnom idejom mora dobiti priliku da je razvija, pomoć države i to u raznim segmentima - od financiranja preko edukacije i povezivanja do mentoriranja.
 
Uključujete li poduzetnike, kad već startaju s poslom, na procese dodatnog, cjeloživotnog učenja?
 
- Svakako da ih se na to potiče, između ostalog, i kroz dodjelu potpora. Cilj nam je da poduzetnici razvijaju svoje kompetencije, a time i svoje poslovanje, što pridonosi i ukupnom rastu i razvoju poduzetništva. Zato sredstvima osiguranim iz fonda Europske unije gradimo 30 milijuna eura vrijedan regionalni centar za poduzetničko učenje na Kajzerici u Zagrebu. Cilj nam je da SEECEL u budućnosti postane referentno mjesto Europske unije za građenje poduzetničkih kompetencija. Ono što je također jako važno, i na čemu ćemo nastaviti inzistirati u budućnosti jest uvođenje poduzetništva u svim školama i na svim fakultetima. Temelj izobrazbe na fakultetima mora biti priprema mladih pojedinaca na poduzetničku karijeru. Interdisciplinarnost s jedne strane te specijalizacija s druge, ključ je uspjeha obrazovnog sustava nekih zapadnih zemalja. Želimo stvoriti Hrvatsku u kojoj će svaki mladi pojedinac uz svoju užu specijalizaciju steći i osnovna znanja i pripremu za poduzetnički život.
 
Razgovarao: Edi Prodan
 

Vijesti iz medija | Poduzetništvo i obrt