Ministar Marić najavio refinanciranje dvije domaće obveznice

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je danas da će u idućih nekoliko dana biti refinancirane dvije domaće obveznice, kao i da je u Londonu održao sastanak s financijskim investitorima kako bi ih upoznao s idućim koracima po pitanju izdanja obveznica.

Ministar Marić je s premijerom Andrejom Plenkovićem bio danas na investicijskom samitu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) na temu zapadnog Balkana. Iskoristio je pritom priliku da održi redoviti sastanak s dugogodišnjim financijskim investitorima u hrvatske obveznice.

„Namjera današnjeg sastanka bila je da im prije svega damo nove informacije o hrvatskom gospodarstvu i financijama i općenito stanju u državi te da najavimo svoje korake u dogledno vrijeme”, rekao je Marić.

Podsjetio je da 5. ožujka dospijevaju dvije domaće obveznice – u vrijednosti od milijardu eura i 5 milijardi kuna.

„Dakle riječ je o ukupnoj vrijednosti od oko 12,5 milijardi kuna, koje ćemo refinancirati na domaćem tržištu. Aktivnosti su već u poodmakloj fazi i u idućih par dana informirat ćemo o postignutim uvjetima i ostalim detaljima tih transakcija”, rekao je Marić.

Odmah nakon toga Ministarstvo financija pripremat će međunarodno izdanje. „Korak po korak, od selekcijskog postupka aranžera do ostaloga, s obzirom da 14. srpnja dospijeva obveznica od 1,25 milijardi dolara”, najavio je Marić. Riječ je o obveznici koja je nominalno izdana u dolarima, ali je zamijenjena u eure.

„Kao i do sada, pripreme uvijek radimo na vrijeme i tražimo najbolji mogući trenutak, ovisno o financijskim uvjetima, kako bismo postigli najbolji miks uvjeta, prije svega u smislu cijene, ali i ročnosti”, zaključio je Marić.

Posljednji put Ministarstvo financija izdalo je nove obveznice u studenome lani, i to u visini od ukupno 11 milijardi kuna.

Pritom je jedno izdanje realizirano na domaćem tržištu kapitala, dospijeća 2024. u nominalnom iznosu od 3,5 milijardi kuna te drugo, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine, u nominalnom iznosu od 7,5 milijardi kuna.

Izdanje obveznice dospijeća 2024. realizirano je uz prinos od 0,36 posto te godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je izdanje obveznica dospijeća 2034. realizirano uz prinos od 1,20 posto i godišnju kamatnu stopu od jedan posto.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić