Ministar Marić: Suficit opće države veći od prvotnih najava, podaci dobri i za 2018.

Ministar financija Zdravko Marić odgovarao je na pitanja novinara nakon pregovora o plaćama u javnih službama.

Kazao je kako podaci o suficitu opće države pokazuju da je on veći od prvotnih najava te istaknuo da i oni za 2018. godinu nude optimizam u pogledu daljnjeg jačanja javnih financija.

"To je dobar rezultat, a treba izdvojiti troškove kamata", rekao je ministar Marić.

Podsjetio je pritom da je država lani za kamate platila 9,7 milijardi kuna, što je 2,3 milijarde kuna manje nego 2015. godine.

"Možemo reći da je najveći dio konsolidacije proveden u smanjivanju troškova duga, odnosno kamata, a tim smjerom nastavljamo i ove godine", kazao je. 

Kada se izuzmu troškovi kamata, istaknuo je ministar, primarni suficit u 2017. godini iznosi 12,9 milijardi kuna te je tako zamalo dostignut cilj postavljen 2016. godine od 13 milijardi kuna, ali za trogodišnje razdoblje.

Upitan hoće li i ove godine biti ostvaren višak opće države, odgovorio je kako podaci za prvih šest mjeseci pokazuju da je suficit 1,8 milijardi kuna.

Uljanik neće ugroziti javne financije

Ministar je upozorio da će na javne financije utjecati rashodi vezani za Uljanik, ali i istaknuo da oni neće ugroziti javne financije kao ni treći krug porezne reforme te proces planiranja proračuna za iduću godinu.

Ukupni iznos koji će država do kraja godine morati izdvojiti za protestirana jamstva povezana s Uljanikom Marić procjenjuje na najmanje 2,5 milijardi kuna.

"Kad se to uzme u obzir, vidjet ćemo kakav će biti konačni rezultat i efekt na javne financije do kraja godine, ali svakako mogu reći da ćemo biti bolji od originalnog plana proračuna s deficitom od 0,5 posto, a i treću godinu zaredom smanjit ćemo udjel javnog duga u BDP-u", rekao je ministar.

Podsjetio je da je taj dug u tri godine smanjen za gotovo 10 postotnih bodova BDP-a.



Izvor: Vlada RH/Hina

Pisane vijesti | Zdravko Marić