Ministar Medved: Branitelji vjeruju da će se problemi početi riješavati u nadležnim službama

Ministar Tomo Medved izjavio je u srijedu Hrvatskom radiju da je preuzimanjem dužnosti počeo ozbiljan rad Ministarstva, a branitelji su procijenili da će se problemi početi riješavati u okviru nadležnih službi te donijeli odluku o okončanju svoga prosvjeda, koji je trajao 555 dana.

Gostujući u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija ministar Medved je istaknuo da su se problemi branitelja niz godina nagomilavali i njihov prosvjed je bio opravdan.

Žalosno je da su morali provesti 550 dana na cesti da bi ukazali da su njihovi problemi veliki, rekao je ministar branitelja.

Komentirajući  ocjene branitelja s jučerašnje konferenciji za tisak, kako je  došlo do zaokreta vlasti u odnosu prema braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata, koji su sada postali dio sustava, što je bio razlog za prekid prosvjeda, ministarstva Medved ponovio je da je ministar svih branitelja te ih pozvao da se odazovu, ukoliko imaju kvalifikaciju i ideju kako što prije riješiti nagomilane probleme.

Naglasio je da je već primio pozive raznih stručnjaka koji žele dati svoj volonterski doprinos u tome.

Istaknuo je da je razdvajanjem mirovina u mandatu bivše vlade Zakon o mirovinskom osiguranju bespotrebno pridonio tome da su korisnici opravdano sumnjali kako će, uz smanjenje proračuna, doći do smanjivanje njihovih prava.

Započeli smo konkretne mjere za stavljanje tog zakona izvan snage, naglasio je ministar Medved, dodavši kako očekuju ocjenu Ustavnog suda.

Dok se ne donese ta ocjena neće biti postupanja na štetu populacije branitelja. Primanja koja imaju sada ostat će ista, istaknuo je ministar.

Kada je riječ o privatizaciji i o Fondu hrvatskih branitelja, ministar je rekao kako ne postoji odredba kojim je Vlada obavezna Fondu dodijeliti postotak dionica od privatizacije poduzeća u većinskom vlasništvu RH. Prijedlog Ministarstva branitelja će biti izmjena tog zakona kako bi Fond hrvatskih branitelja i dalje ostao kao jedan od potpornih stupova rada Ministarstva jer iz njega se financira zaklada koja u najvećoj mjeri podupire i najteže socijalne slučajeve, rekao je.

Odgovarajući na pitanje slušatelja, ministar Medved je naglasio da se 500 tisuća hrvatskih branitelja nalazi u registru. Od njih samo 73 tisuća koristi nekog oblika mirovine. Od toga je oko 14 500 stradalnika Domovinskog rata, ostalo su ratni invalidi. 

Jedan od ključnih projektnih ciljeva je osmišljavanje model zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja, izjavio je ministar Medved. 

Prepune su bolnice hrvatskih branitelja bez određenog smjera u kojem treba ići. Sve aktivnosti koji su vodile ka getoizaciji nisu neko riješenje, ocijenio je. Nije potreban nekakav paralelni sustav i u suradnji sa stručnjacima ćemo osmisliti novi model da bi usmjerili ljude na očuvanje zdravlja, rekao je.

Na upit  koje bi dvije stavke ministar stavio sav novac Ministarstva, Medved je odgovorio da bi to bili  - zdravlje i poboljšanje statusa branitelja.

(Tekst: Hina)



Pisane vijesti | Tomo Medved