Ministar Medved obišao Veteranski centar u Sinju, vrijedan 56,3 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bio je u Sinju u povodu završetka građevinskih radova na Veteranskom centru, drugom takvom projektu izgrađenom u Hrvatskoj, čije je otvorenje najavljeno za kraj rujna.

Ministar Medved rekao je okupljenim predstavnicima braniteljskih udruga i invalida Domovinskog rata iz Cetinske krajine da će tijekom srpnja raspisati natječaj za stalno zapošljavanje 31 osobe, a istodobno slijedi i opremanje prostorija pa bi do kraja trećeg kvartala Veteranski centar u Sinju trebao biti u funkciji.

Govoreći o doprinosu Cetinskog kraja i grada Sinja u Domovinskom ratu, zahvalio je svim braniteljima te istaknuo da im je taj objekt još jedna hvala.

"Prvi ovakav objekt stavili smo već u funkciju u Šibeniku i njegovi korisnici u proteklih mjesec dana su iznimno zadovoljni. Nakon ovog centra slijedi do kraja godine završiti veteranske centre u Daruvaru i u Petrinji, što je snažna poruka i našeg članstva u Europskoj uniji jer su ovo prvi objekti gdje izravno sredstva iz fondova EU-a idu za potrebe hrvatskih branitelja i stradalih u Domovinskom ratu", rekao je ministar Medved.

Uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, korisnici mogu biti i članovi njihovih obitelji, zatim obitelji poginuloga i nestaloga hrvatskog branitelja, civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Veteranski centar za više od 2.500 korisnika

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da u vezi s brigom o braniteljima ne smije biti nikakvog prijepora.

Veteranski centar vrijedan je 56,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar će imati 130 postelja, a mnogim sadržajima i uslugama moći će se koristiti više od 2500 korisnika na godinu. 

Medved je izvijestio da u Ministarstvu pripremaju zakon kojim će regulirati ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja.

"Do kraja godine predložit ćemo Saboru zakon kojim ćemo regulirati formiranje tih ustanova, a paralelno s time već smo počeli niz razgovora i konzultacija gdje bismo te ustanove uspostavili i to bi bio koncept sustavnog i institucionalnog odnosa prema braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu", rekao je ministar Medved.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Branitelji | Tomo Medved