Ministar Orepić za Večernji list: Građani će uskoro imati jeftinije tablice

Nekako u isto vrijeme dok se premijer Tihomir Orešković obraćao naciji, ministar Vlaho Orepić nam je govorio kako nema razloga da premijer dade ostavku jer ima većinsku i potporu svih ministara u Vladi. Na vijest da premijer traži ostavke svojih potpredsjednika ministar je na prvu reagirao da je to na neki način očekivano, a možda i najbolje rješenje.
 
Rekli ste da iz vlade odlazite i vi, ako ode Bozo Petrov.
 
- Bilo je to u slučaju da Karamarko ostaje. Ako on odlazi, nema razloga da idu i Mostovi ministri.
 
Ako prvi potpredsjednik Vlade ne odstupi, što mislite da će se dogoditi u Saboru prilikom glasovanja o povjerenju?
 
- Vjerujem da će izglasati nepovjerenje.
 
No troje saborskih zastupnika iz Mosta javno je izreklo da ga podržava.
 
- Ministri su rekli svoje, za zastupnike ne znam. Svatko radi na svoju savjest.
 
Što mislite o situaciji u HDZ? Spominju se dvije struje.
 
- Mogu reći da će nam biti zahvalni zbog ovoga što mi radimo. Pravi HDZ-ovci će bit zahvalni Mostovcima jer radimo njihov posao. Time sam sve rekao.
 
Vaše se ime našlo u središtu afere nakon što je obavljen ugovor agencije Grizli u kojoj oni, uz naknadu, svom klijentu nude sastanke s vama, Bozom Petrovom i ministrom pravosuđa Antom Šprljom. Jeste li znali da se nalazite u tom ugovoru?
 
- Nikad me nitko iz te agencije nije kontaktirao, niti znam da me je stavio u ugovor. Ako su to učinili, ja im to sigurno nisam dozvolio. Ne znam kako ću se postaviti, možda ću čak i tužiti. Upravo sam se čuo s ministrom Šprljom i on je isto šokiran. Ja sam najdostupniji ministar i meni ne trebaju posrednici, pogotovo oni koji će na tome zarađivati.
 
Prozivaju vas da ste za svoju savjetnicu zaposlili prijateljicu iz udruge Škanj i tako pogodavali osobi koja nema pojma o MUP-u.
 
- Ne da se ne radi o pogodovanju već se radi o usluzi. Tu sam ženu dva mjeseca nagovarao da se angažira u razdoblju reorganizacije MUP-a u svezi aktivnosti koje nemaju dodirnih točaka sa samom strukom, ali oko toga ima puno posla kojeg treba odraditi i koordinirati. A ona je pokazala izuzetne sposobnosti upravo u tom smislu kad smo se u Pločama s udrugom Škanj borili za javno dobro, a protiv termoelektrane. To njeno iskustvo i stručnost su od ogromnog značaja. Dolje je sudjelovala u obrani devastacije prostora, a mislim da ima što reći i u obrani devastacije društva.
 
Što će zapravo raditi?
 
- Vizualni identitet cijele kampanje reorganizacije, komunicirati s javnošću... Dobila je ugovor do kraja godine, a ako sve bude završeno ranije, ugovor se može raskinuti.
 
Dokle ste došli s reorganizacijom?
 
- U završnoj smo fazi izrade prijedloga i od 27. do 30. lipnja prezentirat ćemo ga najprije premijeru i Vladi, zatim saborskom odboru, a svaki će zastupnik imati prigodu upoznati se s učinjenim. Nakon toga ide javna rasprava u trajanju od 45 dana.
 
Osim smanjenja broja policijskih uprava i postaja i spuštanja šefova na niže rangirana radna mjesta što ćete još reorganizacijom postići?
 
- Bit će 339 ustrojbenih cjelina i isto toliko šefova manje, a minimalno 1550 policijskih službenika će se spustiti na razinu postaja. Ta dva podatka dovoljno govore kolika je odlučnost da se naš sustav temeljno reorganizira u smjeru operativnosti i funkcionalnosti.
 
Nedavno ste smanjivali i povećavali plaće. Najviše ste uzeli najobrazovanijima, hoćete li šefovima uzeti još kada ih spustite na nižu hijerarhijsku razinu?
 
- Želimo pravednije rasporediti ono čime raspolažemo. Dopuštam da je ova odluka napravila pojedinačnu ili krupnu nepravdu, ali policajac je na dnu ljestvice i to ću, siguran sam, ispraviti. Mislim da ima još prostora da se stimulira rad većim koeficijentima i većim plaćama. Ako je određenoj skupini učinjena nepravda, a dopuštam mogućnost da jest, ja ću bude li prostora, to i ispraviti.
 
Mnogi su reorganizaciju MUP-a dočekali na nož. Koalicijski partneri vas prozivaju da iz sustava i dalje niste maknuli nepoćudni kadar.
 
- Ja sam se mojim kritičarima iz vladajuće većine pismeno obratio da mi dostave imena i prezimena nepoćudnih komunističkih kadrova koje treba smijeniti i da mi dostave imena i prezimena ljudi koji trebaju doći na ta mjesta. Pisao sam i Karamarku, i Tepešu, i Ćoriću i Fioliću, ali od nikoga nisam dobio niti jedan konkretan prijedlog. Odgovorio mi je samo Fiolić da predlaže razgovor da se sastanemo on ja i Karamarko pa da razgovaramo. Ali ja se volim pripremiti za sastanke i tražio sam konkretna imena i razloge. Karamarko sam pisao još 2. ožujka no on mi nije odgovorio ništa.
 
Zamjera vam se i što niste bili na postrojavanju gardijskih brigada povodom 25 obljetnice od njihova osnutka.
 
- Sva ta silna prozivanja imaju jedan drugi smisao. Duboku u procesu reorganizacije, odrađujem zadani plan da bih stigao sve na vrijeme napraviti. Taj puta sam bio u Dubrovniku. No, procijenio sam da će me časno zastupati moj zamjenik i pripadnici MUP-a.
 
Je li točno da sa svojim zamjenikom Blaževićem zapravo ne razgovarate?
 
- Ne. On ima konkretna i jasna zaduženja koja dobro odrađuje.
 
Kritičari vašeg rada kažu da zapravo ništa ni ne radite.
 
- To nije točno, mi svi ovdje padamo s nogu. Na primjer, do 4. srpnja imamo rok da krenemo s izradom novih registracijskih pločica. Za to smo spremni, a ići ćemo i na ruku građanima jer će najjeftinije tablice biti jeftinije za još 11 kuna, neke će pojeftiniti 100 kuna, a pločice koje se izrađuju po narudžbi bit će jeftinije za čak 4700 kuna. Zatim, želimo u naš rad uključiti akademsku zajednicu pa sam kontakirao prof.dr. Gordanu Furijan Mandić sa kineziološkog fakulteta da bude na čelu tima koji će napraviti studiju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djelatnika MUP-a. Pozvat ćemo i profesore i studente sa Fakulteta elektrotehnike i računarstava iz Splita i Zagreba da se uključe u poboljšanje našeg rada. Na taj će se način ministarstvo demistificirati i staviti u funkciju javnog dobra. Radimo još i na tome da se ubuduće zahtjevi za osobne i vozačke mogu podnijeti izvan mjesta prebivališta, a u Zagrebu ćemo omogućiti primanje zahtjeva za izradu osobnih dokumenta na više mjesta, uvest ćemo plaćanje karticama na šalteru, dostava dokumenta na kućnu adresu, omogućiti da se u konzulatima i Ministarstvu vanjskih poslova mogu primati zahtjevi za e-osobnu iskaznicu, a prebivališta i boravišta da se mogu prijavljivati i odjavljivati preko portala. I to nas ništa neće stajati, a olakšat će život građanima.
 
Opstane li ova vlada što ćete kao tim učiniti da nam bude bolje?
 
- Bez obzira što bude, dosadašnji oblik vladavine i vođenja politike definitivno je slomljen. Ima još onih koji vuku unatrag, ali demokratski iskorak se ne može zaustaviti. Most je tu dao svoj doprinos.
 
Ali po anketama gubite podršku birača.
 
- Ako je žrtva Most, ja prvi potpisujem da tako bude i spreman sam otići da zaštitim proces koji je u Hrvatskoj nezaustavljivo pokrenut.
 
 
Razgovarala Marina Borovac
 
Večernji list, 4. lipnja 2016.
 

Vijesti iz medija | Unutarnji poslovi | Vlaho Orepić