Ministar Pavić: Osigurano dodatnih 37 milijuna eura za medicinsku opremu

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić izvijestio je danas da je jutros osigurano dodatnih 37 milijuna eura za nabavu medicinske opreme, dok za slijedeći tjedan najavljuje liniju "korona kredita", čime će poduzetnicima za obrtna sredstva na raspolaganju biti 380 milijuna kuna.

Kako je izjavio novinarima uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a održana je video konferencija koja je okupila europske ministre regionalnog razvoja i europskih fondova te predstavnike Europske komisije (EK).

Cilj joj je bio raspraviti kako europski fondovi na najbolji mogući način mogu pomoći u rješavanju gospodarske krize zbog koronavirusa, posljedice čega trpe sve zemlje, kao i kako pomoći zdravstvenom sustavu.

"Zaključak sastanka je da tražimo dodatnu fleksibilnost, ovih 37 milijardi eura koje je Komisija osigurala nije novi novac, ali osigurava mogućnost za likvidnost financijskog sustava, a isto tako omogućava nama da unutar neugovorenih sredstava osiguramo sredstva bilo za zdravstveni sustav, bilo za naše poduzetnike", kazao je Pavić.

Podsjeća da je Vlada za svog mandata podigla ugovorenost europskih sredstava s devet na 89 posto.

Sljedeći tjedan nova linija "korona kredita"

Jutros je, kako je rekao, pronađeno dodatnih 37 milijuna eura za medicinsku opremu, kao što su respiratori ili maske, a osigurano je i dodatnih 114 milijuna kuna za mikro kredite HAMAG-BICRO-a.

Za sljedeći tjedan Pavić najavljuje novu liniju "korona kredita", čime će po vrlo povoljnim kamatama na raspolaganju biti 380 milijuna kuna za obrtna sredstva, također uz provedbu HAMAG-BICRO-a.

"Europski fondovi omogućavaju našim poduzetnicima obrtna sredstva, a isto tako osigurati će i dodatna sredstva našem zdravstvenom sustavu za kupnju opreme za borbu protiv pandemije", kazao je Pavić.

Pojašnjava da nova sredstva za medicinsku opremu nisu dodatna sredstva iz Bruxellesa, već su osigurana preraspodjelom unutar nacionalne alokacije.

"Za sada nema dodatnog novca iz Bruxellesa, trenutno imamo nacionalnu omotnicu, a zatražili smo fleksibilnost unutar europskih fondova i veći stupanj mogućnosti
prebacivanja s prioriteta na prioritet", kaže Pavić i dodaje da će se u suglasju s Ministarstvom financija i Ministarstvom zdravstva vidjeti na što će se sredstva potrošiti.

Podsjeća da nacionalna omotnica iznosi 10,7 milijardi eura, od čega je 89 posto ugovoreno, te stoga 11 posto predstavlja prostor za preraspodjelu, odnosno da se ostatak sredstava usmjeri bilo u zdravstvo, bilo u poduzetništvo i očuvanje radnih mjesta.

Inače, jučer je predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio da je Europska unija pripremila investicijski plan kao odgovor na krizu s pandemijom koronavirusa "težak" 37 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,16 milijardi eura.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić