Ministar Pavić: Spreman sam nastaviti razgovor sa sindikatima o mirovinskoj reformi

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić istaknuo je danas da je i dalje spreman na razgovor sa sindikatima o mirovinskoj reformi te ih javno pozvao na dodatne razgovore, o čemu im je uputio i dopis, pa se nada će ponovno sjesti za stol.

Upitan je li Vlada spremna na neke ustupke sindikatima, ministar je najavio da mirovinski paket ide u raspravu pa će se vidjeti hoće li biti još amandmana i na koji način ga poboljšati, ali reforma je u visokoj fazi finalizacije.

"Paket je apsolutno usuglašen s koalicijskim partnerima i mnogim dionicima, razgovarano je s financijskom industrijom, socijalnim partnerima i zainteresiranom javnošću. Četiri mjeseca smo provodili intenzivne konzultacije. Nama je bitno da postignemo povećanje mirovina, održivost javnih financija i da niti jedna skupina sadašnjih i budućih umirovljenika ne bude diskriminirana", naglasio je ministar Pavić.

Cilj mirovinske reforme je povećanje mirovina i održivost javnih financija

Na novinarski upit razmišlja li Vlada da se tzv. povlaštene mirovine, koje se nisu financirale iz rada, a isplaćuju po posebnim propisima, izdvoje u poseban fond, ministar Pavić je rekao kako će se ići u njihovu reviziju, podsjetivši da još ima 13.000 mirovna iz NOB-a, koji je završio prije 75 godina. "Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti, najavio je.

Podsjetio je kako je godišnji deficit mirovinskog sustava 17 milijardi kuna, a 6 milijardi kuna je trošak Drugog mirovinskog stupa.  

"Cilj je mirovinske reforme da mirovine budu veće, da imamo opstojnost i dugoročnu održivost javnih financija i da ne diskriminramo ni jednu skupinu umirovljenika. Ako se ne bi išlo u reformu, mirovine građana rođenih nakon 1962. godine, koji iduće godine idu mirovinu, bile bi od 600 do 700 kuna niže",  poručio je.

Najavio je da će sadašnjim umirovljenicima mirovine i dalje rasti, istaknuvši da su u prve dvije godine Vladina mandata mirovine rasle za 6,39 posto, iako je obećano da će u cijelom mandatu porasti za 5 posto.


Izvor: Vlada RH/Hina
 

Pisane vijesti | Marko Pavić