Ministar poljoprivrede: Najvjerojatnije se ne radi o virusu ptičje gripe, nema razloga za paniku

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković izjavio je kako se temeljem dosadašnje analize uginulih labudova najvjerojatnije ne radi o virusu ptičje gripe te poručio da nema razloga za paniku.

ZAGREB, 14. veljače 2006. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković izjavio je kako se temeljem dosadašnje analize uginulih labudova najvjerojatnije ne radi o virusu ptičje gripe te poručio da nema razloga za paniku.

"Najvjerojatnije se ne radi o virusu ptičje gripe kod uginulih labudova, ali ne želimo ništa prejudicirati jer će se to sa sigurnošću moći reći tek nakon svih obavljenih analiza", rekao je ministar Čobanković na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare.

Pozvao je novinare da odgovorno izvještavaju te da ne pišu senzacionalistički i ne šire paniku, jer se ne radi samo o bolesti već i o peradarstvu kao važnoj gospodarskoj grani.

Ukoliko se virus ptičje gripe utvrdi, javnost će na vrijeme biti obaviještena, kao što je to bila i u listopadu prošle godine kada se u Hrvatskoj pojavila i suzbila ptičja gripa, rekao je ministar.

U Hrvatskoj se i dalje provode sve mjere propisane zakonom, vrši se monitoring i može se na vrijeme uočiti svaka sumnjiva ptica.

Virusologinja Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta Tajana Amšel Zelenika rekla je da zasada nema nikakvih sumnji u moguću pojavu ptičje gripe na pticama koje su dopremljene na analizu, te da će se prvi rezultati znati u petak. Istaknula je da je uginuće ptica u ovo doba godine redovita pojava.

Navela je da je od početka ove godine do danas zaprimljeno više od 250 uginulih ptica na kojima je obavljena analiza.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe Mate Brstilo rekao je da se svako uginuće ptica po zakonu mora tretirati kao sumnjivo i provoditi propisane mjere.



Pisane vijesti