Ministar pravosuđa Šimonović najavio donošenje Sudskog poslovnika i Poslovnika o pogodnostima zatvorenika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_pravosuda_simonovic_najavio_donosenje_sudskog_poslovnika_i_poslovnika_o_pogodnostima_zatvorenika.jpg

ZAGREB, 24. listopada 2008. (Hina) - Sudski poslovnik i Poslovnik o pogodnostima zatvorenika, dvije su mjere koje će biti donijete i prije sjednice Hrvatskoga sabora u srijedu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o paketu antimafijaških zakona, najavio je na današnjoj sjednici Vlade ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Poslovnikom o pogodnostima, uz ostalo će definirati mogućnost izlaska zatvorenika na vikende, njihovom smještaju na zatvoreni, poluotvoreni ili otvoreni dio kaznionica.

Odluka o tome donosit će se na temelju sigurnosne procjene koju će davati nadležni organi Ministarstva unutarnjih poslova, najavio je Šimonović.

Sudskim poslovnikom definirano je osnivanje tzv. uskočkih sudova u četiri glavna centra (Osijek, Split, Rijeka, Zagreb), a koji će se isključivo baviti organiziranim kriminalom, rekao je.

Uz suce, u tim će odjelima biti i administrativni djelatnici, kazao je Šimonović, posebno pritom apostrofirajući princip tajnosti.

U povodu ubojstva novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića i šefa marketinga u "Nacionalu" Nike Franjića, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je kako je MUP poduzeo opsežne istražne radnje koje će trajati sve do razrješenja slučaja. Napominje kako je još prerano govoriti o motivima i počiniteljima tog zločina.

"Istraga je krenula vrlo široko, nadam se da ćemo uskoro imati rezultate", kazao je Karamarko koji smatra kako to "neće utjecati na sliku sigurnosti u Zagrebu i u zemlji".

Karamarko je, kao i premijer Ivo Sanader, na sjednici izrazio sućut obiteljima i prijateljima poginulih te redakciji "Nacionala".

"U Hrvatskoj kriminal neće pobijediti. U Hrvatskoj će pobijediti pravna država i Hrvatska će biti sigurna zemlja", rekao je premijer Sanader i ponovio kako nema razloga za uvođenjem izvanrednog stanja već za podizanjem mobilizacijskih mjera koje su usuglašene na posljednje dvije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

Premijer je ponovio kako se radi o paketu antimafijaških zakona kojima se predviđaju izmjene zakona o kaznenom postupku, zakona o policiji, stvaranje DNA-a zbirke osuđenika, intenzivnijem uključivanju pravosuđa preko uskočkih sudova, kao i intenzivnijem uključivanju ministarstva financija i porezne uprave.

Sanader je dao i punu potporu svim institucijama koje rade na umrežavanju državnog aparata, a vezano za uvođenje osobnog identifikacijskog broja (OIB). Tu nećemo tolerirati nikakvo kašnjenje, poručio je premijer.



Pisane vijesti