Vlada: ukinut će se revizorska tarifa

ZAGREB, 24. listopada 2008. (Hina) - Revizori ubuduće naknadu za svoj rad ne bi plaćali na temelju Tarife revizorskih usluga, već će se kod naknade za tu komercijalnu reviziju poštovati načela tržišne utakmice, prijedlog je izmjena Zakona o reviziji čiji je konačni tekst Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.

Izmjenama se, naime, predlaže ukidanje Tarife o revizorskim uslugama, a s ciljem poštovanja načela tržišne utakmice i u tom segmentu.

Revizorskom tarifom mnogim je trgovačkim društvima cijena za tu uslugu "skočila" nekoliko puta, primjerice s 10 na 30 tisuća kuna, podsjetio je ministar financija Ivan Šuker.

Njenim ukidanjem, poručuje, uvodi se tržišno načelo i svim revizorima omogućuje da se natječu za obnavljanje revizije.

Zakonske izmjene područje revizije usklađuju s europskom regulativom, pa se regulira i rad stranih revizora. Revizori iz drugih država morat će nostrificirati stranu ispravu kojom dokazuju zvanje ovlaštenog revizora, a morat će proći i provjeru poznavanja hrvatskog zakonodavstva i to na hrvatskom jeziku.

Izmjenama se javni nadzor nad revizijom, koji je po važećem zakonu u nadležnosti Ministarstva financija, prenosi na novo tijelo - Odbor za javni nadzor revizije koje bi obavljalo nadzor nad radom Hrvatske revizorske komore i revizora

Taj bi Odbor imao sedam članova koje bi na mandat od četiri godine, na prijedlog Ministarstva financija, imenovala i razrješavala Vlada. Članovi Odbora bile bi stručne osobe koje profesionalno nisu angažirane u provođenju revizije.

Izmjenama Zakona uz ostalo se uvodi i obveza izvješća o transparentnosti za revizorska društava i samostalne revizore koji obavljaju reviziju društava od javnog interesa.

Prijedlogom novog zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja detaljnije se regulira postupak njihova uvođenja, primjene i ukidanja prema državama, fizičkim i pravnim osobama i drugim subjektima koji mogu biti obuhvaćeni međunarodnim mjerama ograničavanja utvrđenih pravnim aktima UN-a, EU i drugih međunarodnih organizacija.

Mjere ograničavanja su, uz ostalo, i prekid diplomatskih odnosa, gospodarske sankcije, embargo na oružje, ograničenje ulaska u zemlju, te ograničenje raspolaganja imovinom što uključuje i zamrzavanje financijskih sredstava do pljenidbe imovine, te zabranu poslovanja s pojedinim bankama.

Vlada je danas izviještena i o provedbi Operativnog plana za suzbijanje trgovine ljudima, a prema podacima koje je iznijela potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor tijekom ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno pet slučajeva trgovanja ljudima.

Od 2002. do danas zabilježeno je ukupno 74 žrtve trgovanja ljudima, od čega je 27 žrtava državljana Hrvatske, kazala je Kosor.

Vlada je dala i jamstvo na zajam kojim će Svjetska banka sa 84 milijuna eura sufinancirati projekt modernizacije Luke Rijeka, ponajprije lučkih terminala i usluga Luke. Hrvatska će u tom projektu sudjelovati sa 4 milijuna eura proračunskog novca.



Pisane vijesti